483379 - Villa Gelria
Helpman M 8876
Verlengde Hereweg 159, 9721 AN te Groningen

Omschrijving

Inleiding TUINMANSWONING bij Villa Gelria, vrijstaand gesitueerd aan de noordwestzijde van de parkachtige tuin, gebouwd in circa 1895 in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het gebouw is thans in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het karakteristieke gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm L-vormige plattegrond en telt één bouwlaag met zolderverdieping onder een zadeldak, belegd met dakleer. De gevels worden afgesloten door een houten goot met overstek en zijn opgetrokken uit rode baksteen en voorzien van een gepleisterde plint. Het gevelmuurwerk is verlevendigd met speklagen van gele baksteen en een doorlopende lijst van rollagen boven de begane grondverdieping. Het woonhuisgedeelte heeft een iets verhoogde kap en bevat aan de naar het park gerichte oostgevel een driezijdige erker met drie vensters. De vensters hebben segmentbogen met rollagen van afwisselend rode en gele baksteen. In de zuidgevel bevinden zich brede houten bedrijfsdeuren onder segmentbogen. In de zuidelijke topgevels zijn rondboogvensters aangebracht. De westgevel bevat een reeks gietijzeren rozetten. Waardering TUINMANSWONING, van architectuurhistorisch en typologisch belang alsmede van belang als functioneel onderdeel van Villa Gelria.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Tuinmanswoning(L)

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K) MRS-aanv.