483403 - Van Mesdagkliniek
Groningen B 4647
Groningen B 4648
Hereweg 126, 9722 AA te Groningen
Hereweg 130, 9722 AA te Groningen

Inleiding

DIRECTEURSWONINGEN, onderdeel uitmakend van het complex van de cellulaire gevangenis Groningen, vrijstaand gesitueerd aan de oostzijde van de Hereweg aan de uiteinden van de muur, die het complex aan de voorzijde afsluit, gebouwd in circa 1885-1890 in een eclectische bouwstijl. Het betreft twee identieke woningen; de noordelijke woning was bestemd voor de directeur, de zuidelijke voor de adjunct-directeur van de gevangenis. De woningen zijn met de voorgevel naar de straat gericht en thans in gebruik als onderdeel van de Dr. S. van Mesdagkliniek.

Omschrijving

De woningen zijn opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en tellen één bouwlaag onder een zadeldak, belegd met een grijze Hollandse pan. De voorgevel is vier raamtraveeën breed en is witgepleisterd en voorzien van schijnvoegen. Het gevelmuurwerk van de zijgevels is witgesausd. De voorgevel bevat op de begane grond een viertal rechtgesloten vensters met een tweedelig bovenlicht. In pleister is de suggestie van strekken aangegeven. De vensters hebben hardstenen onderdorpels en zijn voorzien van houten roosterjalouzieën. De topgevel bevat een rondboogvenster met een vier-ruits roedeverdeling onder een rondboog. Het venster is in een gepleisterd, iets vooruitspringend rechthoekig kader geplaatst dat aan de bovenzijde recht wordt afgesloten door geprofileerd stuc lijstwerk. In het midden boven het venster is een bewerkt smeedijzeren muuranker aangebracht. De zijgevels worden beëindigd door een geprofileerde houten bakgoot op houten klossen.

Waardering

DIRECTEURSWONINGEN, onderdeel uitmakend van het complex van de cellulaire gevangenis Groningen, gebouwd in circa 1885 in een eclectische bouwstijl, van architectuurhgistorisch en typologisch belang alsmede van belang als functioneel onderdeel van het complex van de cellulaire gevangenis.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Direkteurswoning

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinswoning MRS-aanv.