Groningen C 3946
Groningen C 6899
Viaductstraat 4, 9725 BG te Groningen
Viaductstraat 5, 9725 BG te Groningen
Driehovenstraat 1, 9725 BJ te Groningen
Viaductstraat 5 B, 9725 BG te Groningen

Inleiding

DUBBEL HERENHUIS, vrijstaand gesitueerd ten zuiden van het zuidelijk spoorwegemplacement op een door een hekwerk omzoomd driehoekig kavel, gelegen op de kruising van de Viaductstraat en de Driehovenstraat, gebouwd in 1882 in opdracht van R. Roelfsema naar ontwerp van de Groninger architect N.W. Lit in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. Het gebouw is in 1986 gerenoveerd en bevat thans verschillende wooneenheden. Het interieur is door verbouwingen van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Het brede, symmetrisch opgezette gebouw is opgetrokken op een ondiepe, regelmatige plattegrond en bestaat uit een middenrisaliet van twee bouwlagen en vier traveeën breed en twee hoekrisalieten van één bouwlaag en drie traveeën breed. De drie bouwdelen zijn gedekt met afgeknotte schilddaken en belegd met een zwarte nieuwe Hollandse pan (oorspronkelijk zwarte Friese golfpan). Alle gevels zijn witgepleisterd en op de begane grond voorzien van schijnvoegen. De voorgevel van het middenrisaliet is geleed door stuc pilasters met cannelures, spiegels en composietkapitelen. Alle vensters op de begane grond zijn licht getoogd en hebben geprofileerd stuc lijstwerk met kuiven en sluitstenen. De verdiepingsvenstes zijn halfrond gesloten; de zwikken zijn versierd met stuc loofwerk en guirlandes. Voor de twee middelste vensters een schijnborstwering met balusters. De gevel wordt afgesloten door een eenvoudige geprofileerde bakgoot en bekroond met een tympaan, dat versierd is met loofwerk en rust op een met cassetten versierde architraaf. De vleugels hebben hoekpilasters en lijstgoten, die boven de toegangen zijn uitgewerkt tot afdaken, elk rustend op een gietijzeren zuil. De tuin wordt omzoomd door een deels gesmeed, deels gietijzeren hekwerk.

Waardering

Dubbel herenhuis, opgetrokken in een rijk versierde eclectische bouwstijl - typisch voor het laatste kwart van de 19de eeuw - naar ontwerp van de Groninger architect N.W. Lit, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf voorbeeld van de karakteristieke villabouw, gerealiseerd op de aan het einde van de negentiende eeuw geslechte zuidelijke vestingwerken van de stad Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.

Lit, N.W. ; Stad Groningen