Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
496774
Complexnummer
496756 - Middestandswoningen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82679/159
Kadastrale aanduiding
Brouwershaven H 167
Donkereweg 29, 4317 NK te Noordgouwe

Omschrijving

Omschrijving

Vrijstaande middenstandswoning in overgangsstijl met invloeden van de chaletstijl. De woning werd gebouwd voor de rentenier L. van den Bout, volgens gedenksteentje in de portiek in 1909.

De schuin op de weg georiënteerde kopgevel van de woning heeft een lage uitbouw aan de linker zijgevel. De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen in kruisverband; de voorgevel is gedecoreerd met banden en bogen in oranje baksteen, gecombineerd met gepleisterde boogblokjes en geglazuurde, groene plint- en dorpelstenen en op de begane grond een dito raamdorpellijst. De middenpartij van de voorgevel is uitgevoerd als risaliet waarin de entreenis is opgenomen, die deels in groen geglazuurde baksteen is uitgevoerd. Boven de entree bevindt zich een balkon met rijk, uitbuikend Jugendstil-trant ijzeren hekwerk, op forse, strakke consoles.

Voor de entree een gemetseld bordestrapje. Houten, op de begane grond getoogde, kozijnen met schuiframen en sobere, glas-in-lood bovenlichten; in de voorgevel op de begane grond tot drielichten gekoppeld. Aan het balkon bevinden zich vleugeldeuren met bovenlicht. De rechter zijgevel en de achtergevel zijn ondermeer voorzien van enkele nieuwe vensters of deuren.

De woning is uitgevoerd met een zadeldak, als aankapping over de uitbouw doorlopend, voorzien van overstekken met strakke windveren en gedekt met gesmoorde tuile du nord. Het overstek is aan de voorgevel voorzien van een gebogen en in vertikale deeltjes uitgevoerde topbetimmering met stokmakelaar.

In het interieur zijn verschillende originele onderdelen aanwezig, zoals ondermeer de plafonds in voor- en achterkamer en hal; schuifdeuren met glas-in-lood en schuifluiken voor de vensters.

Links achter in de tuin bevindt zich een bakstenen schuurtje met zadeldak gedekt met gesmoorde sterrenberger pannen; halfronde houten raampjes en uitgezaagde windveer.

Waardering

Rijk en gaaf voorbeeld van een woningtype (zie complexgegevens).

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 496756. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1909
1909
exact
MRS-aanv.

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden
MRS-aanv.