Amsterdam P 3212
Amsterdam P 3213
Nieuwe Uilenburgerstraat 173, 1011 LN te Amsterdam
Nieuwe Uilenburgerstraat 175, 1011 LN te Amsterdam

Complex-onderdeel 4 (VOORMALIG DIRECTIEKANTOOR)

In 1878-79 naar eclectisch ontwerp van J.W. Meijer op een hardstenen plint in baksteen, met enkele hardstenen sierblokken, onder zinken zadeldak opgetrokken rechthoekig poortgebouw, in oorsprong bestemd als directiekantoor. Dit aanvankelijk symmetrisch met het rechter portiersgebouw opgezette kantoortje heeft gebosseerde hoeklisenen en in de puntvormig beeindigde kopgevels elk klimmende boogfriezen, twee negenruitsschuifvensters met halfronde bovenlichten en een tondo. In het midden van de rechterzijgevel de ingang met halfrond bovenlicht met onderverdeling, tezamen in een witgepleisterde, driehoekig bekroonde omlijsting, rechts een rondboogvormig blindvenster met ruitvormig ingesneden pleisterwerkvulling, en links een naderhand aangebrachte deur. De blinde linkerzijgevel bevat bovenaan natuursteenblokken. Poortgebouw met voor de oorspronkelijke functie en tijd van ontstaan typerende bouwhistorische en stilistische kenmerken.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw