Omschrijving

Fabriekscomplex in verschillende fasen vanaf 1878-79 in eclectische trant naar ontwerp van J.W. Meijer tot stand gekomen fabriekscomplex, in oorsprong gebouwd als stoom-diamantslijperij ten behoeve van de gebroeders Boas - en derhalve Boas-complex genaamd -, bestaande uit een langgerekt hoofdgebouw met inbegrip van de later aangebouwde linkervleugel (complexonderdeel 1), een vrijstaand ketelhuis met bijbehorende fabrieksschoorsteen (complexonderdelen 2 en 3), twee poortgebouwen (complexonderdelen 4 en 5) en bijbehorende hekpijlers (complexonderdeel 6); de in 1909 naar ontwerp van D. van Oort tussen hoofdgebouw en portiersgebouw toegevoegde vleugel langs de Houtkopersburgwal is in 1989 afgebroken. De fabriek was in oorsprong gebouwd voor de opstelling van 357 slijpmolens, eveneens naar ontwerp van J.W. Meijer, die door - inmiddels verwijderde - stoommachines werden aangedreven; deze machines stonden in het midden opgesteld, waarbij de stoomleidingen via een goot in de bestrating van het voorterrein met de ketels in het ketelhuis verbonden waren. Met de in 1887 toegevoegde linkervleugel was het aantal werkplaatsen tot 600 gestegen, welk groot aantal herinnerd aan de bloei van de diamant-industrie tijdens de 'Kaapse tijd'. Het voor de ontwikkeling van de negentiende-eeuwse industrialisatie, gekenmerkt door de toepassing van stoomkracht, en die van de diamantnijverheid in het bijzonder, exemplarische fabriekscomplex, destijds het grootste van ons land, is van algemeen belang wegens architectuur-historische en industrieel-archeologische waarde, alsook vanwege de markante situering langs de Uilenburgergracht in een vanouds door de diamantnijverheid bepaalde buurt.