Amsterdam P 3213
Amsterdam P 3212
Nieuwe Uilenburgerstraat 173, 1011 LN te Amsterdam
Nieuwe Uilenburgerstraat 175, 1011 LN te Amsterdam

Complex-onderdeel 5 (PORTIERSGEBOUW)

In 1878-79 naar eclectisch ontwerp van J.W. Meijer, op een hardstenen plint in baksteen, met enkele hardstenen sierblokken, onder zinken zadeldak op geknikte plattegrond opgetrokken poortgebouw, in oorsprong bestemd als portierswoning. Het in oorsprong symmetrisch met het voormalig directiekantoor uitgevoerde gebouw heeft gebosseerde hoeklisenen en in de puntvormig beeindigde kopgevels elk klimmende boogfriezen, en langs de zijgevels rechte boogfriezen. De voorgevel was in oorsprong identiek aan die van het linkerportiersgebouw en bevat thans twee rondboogvensters en in de top een vierruitsstolpraam. De geknikte rechterzijgevel heeft verder nog twee rondboogvensters met roedenverdeling en in het midden een gebosseerde pilaster. De linkerzijgevel heeft in het midden van het voorste gedeelte een deur met halfrond, verdeeld bovenlicht in een witgepleisterde, driehoekig bekroonde omlijsting en te weerszijden een rondboogvormig blindvenster met ruitvormig ingesneden pleisterwerkvulling; in het achtergedeelte in het midden een rondboogvormig schuifvenster met roedenverdeling met een witgepleisterde, driehoekig bekroonde omlijsting en twee smalle rondboogvensters met drieruitsverdeling te weerszijden. De achtergevel is blind. Portiersgebouw met voor de oorspronkelijke functie en tijd van ontstaan typerende bouwhistorische en stilistische kenmerken.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Portierswoning