Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
498726
Complexnummer: 
497972 - Krophollercomplex
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 april 1996
Kadaster deel/nr: 
13417/102
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
122817 - 488987

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1921-1922 tot stand gekomen PASTORIE naar ontwerp van A.J. Kropholler in opdracht van het kerkbestuur van de parochie St. Rita in traditionalistische stijl, gelegen op de hoek van het Hagedoornplein en de Buiksloterweg, zuidelijk van de St. Ritakerk en omgeven door een smeedijzeren hekwerk met bakstenen pijlers.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond uit donkerbruine baksteen opgetrokken pastorie bestaande uit een beganegrond, twee verdiepingen en een kapverdieping onder een met rode pannen gedekt zadeldak met lage schoorstenen en dakkapellen. De voorgevel, die uit acht traveeen bestaat, wordt geleed door verschillende grote meerruitsvensters, regelmatig over de gevel verdeeld. Het linkerdeel heeft op de begane grond een rechthoekige vooruitspringende erker met op de eerste verdieping een balkon achter een opengewerkte bakstenen borstwering, die in het midden gedeelte op de verdieping overgaat in een loggia met twee rondbogen en vierzijdige natuurstenen deelzuil. Gesloten rechterzijgevel met op begane grond en op de verdiepingen centraal in het gevelvlak geplaatste vensters van verschillende grootte. Op de tweede verdieping gevelsteen met jaartal AD 1921. Puntgevel met natuurstenen bekroning in de vorm van een kruis. Aan de achterzijde, gelegen aan de Buiksloterweg, een aanbouw, bestaande uit twee verdiepingen onder een plat dak achter een gemetselde, aan de bovenzijde opengewerkte, borstwering. Zes- en negenruitsvensters met natuurstenen hoekblokken zijn regelmatig en veelal paarsgewijs in de gevel geplaatst. In het noordoosten sluit de aanbouw aan bij de misdienaarsruimte van de kerk. De entree van de pastorie bevindt zich in de zuidoostelijke hoek van de aanbouw, aan de Buiksloterweg, en wordt gevormd door een spitsboogvormig portaal met een lage stoep. Boven het portaal een klein balkon met opengewerkte borstwering. In het inwendige in het trappenhuis een groot glas-in-lood venster, gesigneerd KT 1948, met voorstellingen uit het leven van de H. Rita, door de zusters Dominicanessen geschonken. Op beide verdiepingen wordt de overloop gedeeld door twee spitsbogen op natuurstenen deelzuil.

Waardering

In- en exterieur van de pastorie van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde, in een voor Kropholler kenmerkende traditionalistische stijl met naast het veelvuldige gebruik van baksteen in natuursteen uitgevoerde details. Van stedebouwkundig belang vanwege de ligging in de zuidoostelijke hoek van de Buiksloterham, tevens van belang als onderdeel van een groot kerkelijk complex.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBuiksloterweg951031 CJAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoningPastorie(F)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamK8052