497972 - Krophollercomplex
Amsterdam K 8129
Hagedoornplein 4, 1031 BV te Amsterdam
Hagedoornplein 6, 1031 BV te Amsterdam

Inleiding

In 1926-1927 tot stand gekomen KLOOSTERHOF omringd door een KLOOSTERGANG en achterliggende MOESTUIN naar traditionalistisch ontwerp van A.J. Kropholler in opdracht van de congregatie van de H. Catharina van Senen, zusters Dominicanessen te Voorschoten, oorspronkelijk ingeklemd tussen een bij het St. Ritaklooster behorende jongens- en meisjesschool, eveneens van Kropholler, en de kloostercorridor. De beperkte hoogte van de kloostergangen werd bepaald door de plaats van de direct hierboven aansluitende vensters van de scholen. De moestuin is aan de achterzijde grotendeels ommuurd, op de plaats van de - inmiddels gesloopte - schoolgebouwen is aan de Wingerdweg een schutting geplaatst.

Omschrijving

Op een trapeziumvormige plattegrond tot stand gekomen kloosterhof, bestaande uit een kloostergang met vlakke balkenzoldering, aan de buitenzijde gedragen door een bakstenen muur, aan de kloosterhofzijde door pijlers. De gedeeltelijk open middengang, in het midden over vier traveeen aan weerszijden door pijlers gedragen, biedt toegang tot de achterliggende moestuin. De zoldering van de kloostergang rust aan de muurzijde op bakstenen consoles, gedecoreerd met een staafanker. De vierzijdige pijlers, op basement, met veelvormige kapitelen en een dekplaat, zijn bekroond met houten dekplaten die door metaalbanden verbonden zijn met de balkenzoldering. De vloer bestaat uit rode tegels met ter plaatse van pijlers en bakstenen consoles een accentuering in de vorm van grijze tegels. De kloostergang is aan de moestuinzijde voorzien van gemetselde versneden steunberen, eindigend onder de daklijst en in het midden een boven het dak uitkragende expressief vormgegeven bakstenen pijler aan de moestuinzijde voorzien van een terracottabeeld van Anna te Drieen van Lambertus Zijl uit de bouwtijd. De muren van de kloostergangen zijn aan de binnenzijde op de hoeken gedecoreerd met terracotta tegeltableaux waarop voorstellingen van Maria Magdalena, Catharina van Siena, Rosa van Lima en Catharina van Alexandrie, de kapitelen met verschillende gestileerde Christusmonogrammen (onder meer 'crux monogrammatica'), Dominicaner kruis en op de drie pijlers aan de moestuinzijde het kruis (geloof), ankerkruis (hoop) en het kruishart (liefde). In het midden van het kloosterhof komen twee tussen de grasvelden gelegen paden bijde doorgang naar de moestuin bijeen. Tegen de kloostermuur bevindt zich een beeld uit latere tijd van Maria met kind op een bakstenen sokkel.

Waardering

Kloosterhof, kloostergang en moestuin van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde. Van typologisch belang binnen het oeuvre van Kropholler, alsmede als bijzonder onderdeel van het kerkelijke complex. Tevens van betekenis vanwege de ensemblewaarde.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin
Nee Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Kloostergang