Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
498729
Complexnummer: 
497972 - Krophollercomplex
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 april 1996
Kadaster deel/nr: 
13417/102
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
122760 - 489078

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1929-1930 tot stand gekomen St. ROSASCHOOL naar ontwerp van A.J. Kropholler in traditionalistische stijl in opdracht van de congregatie van de H. Catharina van Senen, zusters Dominicanessen te Voorschoten en gelegen op de hoek van Hagedoornplein en Wingerdweg.

N.B. In 1992 is de kap van de St. Rosaschool door brand verloren gegaan.

Omschrijving

Op samengestelde plattegrond in baksteen opgetrokken school bestaande uit twee bouwvolumes. Aan het Hagedoornplein een rechthoekig schoolgebouw van drie bouwlagen onder een met rode pannen gedekt zadeldak. Rechthoekig klein voorportaal van een bouwlaag onder een zadeldak met natuurstenen puntgevel en korfboogvormige hoofdentree met natuurstenen details aan het Hagedoornplein, in de puntgevel terracottategels (inscriptie verloren gegaan). Tussen beide aanbouwen voor het schoolgebouw een klein plein. Een tweede ingang bevindt zich aan het voorplein met een lage stoep en getoogde van ijzerbeslag voorziene eikehouten dubbele deur. Voorgevel ter breedte van zes traveeen met paarsgewijs boven elkaar geplaatste grote acht- en zesruitsvensters met natuurstenen hoekblokken en onderdorpels. Aan de zijde van het voorplein een over de gehele lengte uit twee verdiepingen bestaande aanbouw onder een lessenaardak met rode pannen. Boven het dak kleine rondboogvensters. In de gevel tussen de vensterrijen kleine tegeltableaux met gestileerde voorstellingen van de H. Geest (duif), Catharina van Siena (halffiguur met inscriptie 'H. Cath. v. Senen') en afbeelding van de tiara.

Haaks op de voormalige huishoudschool geplaatst en aan de Wingerdweg gelegen hoger bouwdeel, bestaande uit vier verdiepingen en een kapverdieping onder een met rode pannen gedekt zadeldak, in het westen eindigend in een puntgevel met aan de noordwestelijke zijde een hoog opgemetselde schoorsteen. De gevels worden geleed door meerruitsvensters van verschillende grootte. Noordwestelijke erkeruitbouw over twee verdiepingen met balkon en borstwering. In het verlengde de fietsenstalling, een bouwlaag onder een zadeldak met rode pannen. Aan de zijde van de Wingerdweg tussen de kapel en de school een overhoeks geplaatst portaal met trapgevel waarin een terracottatableau met een gestileerde roos en rozeblad. In het korfboogportaal het opschrift 'Voorbereidende School'.

In het inwendige onder meer lange brede witgepleisterde gangen, waaraan de lokalen en andere schoolruimten gelegen zijn, met bakstenen gordelbogen, voorzien van gele tegellambrizering met daarboven grote halfrond afgesloten vensters met blank glas-in-lood. Wit geschilderde houten paneeldeuren. Enkele gekleurde glas-in-lood ramen met kleine symbolische voorstellingen.

Waardering

In- en exterieur van St. Rosaschool van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde in een voor Kropholler kenmerkende traditionalistische stijl. Van belang als onderdeel van groot kerkelijk complex, bijzonder gesitueerd aan het voorplein van het klooster en op de hoek van het Hagedoornplein en de Wingerdweg. Van stedebouwkundig belang vanwege de ligging in de zuidoostelijke hoek van de Buiksloterham.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHagedoornplein121031 BVAmsterdam
NeeWingerdweg41031 CAAmsterdam
NeeHagedoornplein141031 BVAmsterdam
NeeHagedoornplein181031 BVAmsterdam
NeeHagedoornplein201031 BVAmsterdam
NeeHagedoornplein221031 BVAmsterdam
NeeHagedoornplein241031 BVAmsterdam
NeeHagedoornplein261031 BVAmsterdam
NeeHagedoornplein281031 BVAmsterdam
NeeHagedoornplein301031 BVAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapOnderwijs en wetenschapSchoolgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamK7908A5
AmsterdamK7908A8
AmsterdamK7908A7
AmsterdamK7908A3