497972 - Krophollercomplex
Amsterdam K 7908 A5
Hagedoornplein 24, 1031 BV te Amsterdam
Hagedoornplein 26, 1031 BV te Amsterdam
Hagedoornplein 28, 1031 BV te Amsterdam
Hagedoornplein 30, 1031 BV te Amsterdam

Inleiding

In 1929-1930 tot stand gekomen St. ROSASCHOOL naar ontwerp van A.J. Kropholler in traditionalistische stijl in opdracht van de congregatie van de H. Catharina van Senen, zusters Dominicanessen te Voorschoten en gelegen op de hoek van Hagedoornplein en Wingerdweg.

N.B. In 1992 is de kap van de St. Rosaschool door brand verloren gegaan.

Omschrijving

Op samengestelde plattegrond in baksteen opgetrokken school bestaande uit twee bouwvolumes. Aan het Hagedoornplein een rechthoekig schoolgebouw van drie bouwlagen onder een met rode pannen gedekt zadeldak. Rechthoekig klein voorportaal van een bouwlaag onder een zadeldak met natuurstenen puntgevel en korfboogvormige hoofdentree met natuurstenen details aan het Hagedoornplein, in de puntgevel terracottategels (inscriptie verloren gegaan). Tussen beide aanbouwen voor het schoolgebouw een klein plein. Een tweede ingang bevindt zich aan het voorplein met een lage stoep en getoogde van ijzerbeslag voorziene eikehouten dubbele deur. Voorgevel ter breedte van zes traveeen met paarsgewijs boven elkaar geplaatste grote acht- en zesruitsvensters met natuurstenen hoekblokken en onderdorpels. Aan de zijde van het voorplein een over de gehele lengte uit twee verdiepingen bestaande aanbouw onder een lessenaardak met rode pannen. Boven het dak kleine rondboogvensters. In de gevel tussen de vensterrijen kleine tegeltableaux met gestileerde voorstellingen van de H. Geest (duif), Catharina van Siena (halffiguur met inscriptie 'H. Cath. v. Senen') en afbeelding van de tiara.

Haaks op de voormalige huishoudschool geplaatst en aan de Wingerdweg gelegen hoger bouwdeel, bestaande uit vier verdiepingen en een kapverdieping onder een met rode pannen gedekt zadeldak, in het westen eindigend in een puntgevel met aan de noordwestelijke zijde een hoog opgemetselde schoorsteen. De gevels worden geleed door meerruitsvensters van verschillende grootte. Noordwestelijke erkeruitbouw over twee verdiepingen met balkon en borstwering. In het verlengde de fietsenstalling, een bouwlaag onder een zadeldak met rode pannen. Aan de zijde van de Wingerdweg tussen de kapel en de school een overhoeks geplaatst portaal met trapgevel waarin een terracottatableau met een gestileerde roos en rozeblad. In het korfboogportaal het opschrift 'Voorbereidende School'.

In het inwendige onder meer lange brede witgepleisterde gangen, waaraan de lokalen en andere schoolruimten gelegen zijn, met bakstenen gordelbogen, voorzien van gele tegellambrizering met daarboven grote halfrond afgesloten vensters met blank glas-in-lood. Wit geschilderde houten paneeldeuren. Enkele gekleurde glas-in-lood ramen met kleine symbolische voorstellingen.

Waardering

In- en exterieur van St. Rosaschool van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde in een voor Kropholler kenmerkende traditionalistische stijl. Van belang als onderdeel van groot kerkelijk complex, bijzonder gesitueerd aan het voorplein van het klooster en op de hoek van het Hagedoornplein en de Wingerdweg. Van stedebouwkundig belang vanwege de ligging in de zuidoostelijke hoek van de Buiksloterham.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw