497972 - Krophollercomplex
Amsterdam K 9373 A1
Buiksloterweg 99 H, 1031 CJ te Amsterdam
Buiksloterweg 99 1, 1031 CJ te Amsterdam
Buiksloterweg 97 H, 1031 CJ te Amsterdam
Buiksloterweg 97 1, 1031 CJ te Amsterdam

Inleiding

In de zuidoostelijke hoek van het kloostercomplex, aan de Buiksloterweg gelegen in 1930 gerealiseerd DUBBELWONINGBLOK, oorspronkelijk ontworpen voor vier woningen in traditionalistische stijl in opdracht van het kerkbestuur van de parochie St. Rita, omgeven door een smeedijzeren hekwerk met bakstenen pijlers. Vermoedelijk is het ontwerp van A.J. Kropholler, de ontwerptekeningen zijn gesigneerd door A.J. Kropholler en A. Tilanus.

Omschrijving

Symmetrisch opgezette dubbelwoning, bestaande uit beganegrond, verdieping en een kapverdieping onder een met rode pannen gedekt zadeldak met lage schoorstenen. Op de zuidoostelijke hoek een vanaf de grond en hoog boven het dak uitstekende gemetselde schoorsteen. De dubbelwoning heeft aan weerszijden een teruggerooid bouwdeel bestaande uit twee bouwlagen onder een plat dak, waarin zich twee gekoppelde houten toegangsdeuren bevinden. In de voorgevel trapeziumvormige erkers waarboven een balkon met opengewerkte borstwering. Hiertussen in het middengedeelte op de begane grond en de verdieping drie gekoppelde vensters, voorzien van natuurstenen hoekblokken en onderdorpels. Tussen de vensterrijen in het midden een tegeltableau met roos en rozeblad. Op het dak aan de voorzijde een dakkapel met aan weerszijden twee dakramen van verschillend formaat. In de gevel van de links gelegen ingangspartij, die verbonden is met de kerkelijke nevenruimten, een spitsboogvormige doorgang met natuurstenen hoekblokken en ijzeren poorthek. Tegen deze gevel is een natuurstenen heiligenbeeld geplaatst onder een dakruiter.

Waardering

Dubbelwoning behorend tot het kerkelijk complex, als complexonderdeel van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde in een voor Kropholler kenmerkende traditionalistische stijl. Tevens van belang vanwege de situationele waarde. De dubbelwoning vormt aan de Buiksloterweg de oostelijke afsluiting van het complex.