498841 - Hervormde Kerk Valkkoog
Sint Maarten D 722
Valkkogerweg 39, 1744 GB te Sint Maarten

Omschrijving

HERV. KERK. Vijf traveeën diep schip van een laatgotische kerk, in 1839 (1859?) van koor en toren beroofd. Op de torenvoet is in 1865 een nieuwe toren gebouwd. Tussen de diepe steunberen van het schip geprofileerde grote spitsboogvensters. Negentiende eeuws houten gewelf; negentiende eeuws meubilair bestaande uit preekstoel met achterschot en klankbord, doophek met rondom banken; collectezakbord; gebodenbord (1855). Klokkenstoel met klok van J. Noteman, 1635, diam. 77,8 cm. Mechanisch torenuurwerk van, circa 1910.

Eenklaviers orgel, in 1871 gemaakt door P.J. Adema. Groot aantal 17de eeuwse en jongere werken.

Waardering

De kerk is als onderdeel van het complex van architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en typologisch belang. I.v.m. uitbreiding bescherming.

MRS-aanv. Nieuwe toren