498841 - Hervormde Kerk Valkkoog
Sint Maarten D 721
Sint Maarten D 722
Bij Valkkogerweg 39, 1744 GB te Sint Maarten

Omschrijving

Het bij het kerkhof behorende TOEGANGSHEK, gelegen ten noordwesten van de Ned. Herv. dorpskerk, is opgetrokken in smeedijzer.

Het circa 1,20 meter hoge hekwerk, dat vermoedelijk uit het einde van de 19de eeuw dateert, bestaat uit twee aan vaste stijlen gemonteerde hekken die naar het kerkhof toe open draaien.

De vaste stijlen zijn versierd met een groot krulornament en worden bekroond door een ornament in de vorm van een eikel. De spijlen van de hekken worden bekroond door speerpunten en Franse lelies. Het hekwerk is donkergroen geverfd. De eikels, speerpunten en Franse lelies, welke het hekwerk aan de bovenzijde bekronen, zijn zilverkleurig geverfd.

Waardering

Het toegangshek is als onderdeel van het complex van architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en typologisch belang.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatshek