Rottevalle D 211
Buorren 42, 9221 TC te Rottevalle

Inleiding

De PASTORIE van de gereformeerde kerk is als complex ontworpen en gerealiseerd naar tekeningen van T. van der Kooi uit Drachten in 1937. Het woonhuis ligt in de rooilijn van de overige bebouwing in de straat, die in de dertiger jaren is bebouwd. Het woonhuis is met de kerk verbonden door een muur, waarachter nadien een garage is gebouwd. Ook is de bijkeuken over de gehele breedte van het woonhuis vergroot. Garage en bijkeuken vallen buiten bescherming van rijkswege wegens ondergeschikt belang.

Omschrijving

Het huis heeft een rechthoekige plattegrond die haaks op de straat is geprojecteerd. Het pand is opgetrokken uit één bouwlaag van rood gevlamde bakstenen op een trasraam van gesinterde klinkers. Het overstekende en steile zadeldak met kapverdieping is belegd met matzwart geglazuurde Romaanse pannen en gevelpannen. Op de zuidelijk dakvlak is een vernieuwde strokenkajuit; op de nok staan twee schoorstenen. Aan de voorgevel een gemetselde bloembak waarboven een vierkant venster onder een betonnen latei en een rechthoekige erker onder plat dak; het boeibord is als gootlijst langs de rechter zijgevel doorgetrokken. In de geveltop een horizontaal vierlichtsvenster met zichtbare oren en aan de gevel een houten bloembak; in de geveltop een smalle verticale lichtspleet. In de rechter zijgevel een vierkant venster onder een betonnen latei en een rechthoekige erker. De linker zijgevel wordt gedomineerd door een risalerende entree midden in het bouwblok met verdieping en afgesloten door een schilddak. Onder de dakvoet een strokenvenster met zes ruitjes met gekleurd glas-in-lood. Het kozijn van de entree is rondbogig, de deur rechthoekig. Naast de deur een gemetselde bloembak en twee halramen met glas-in-lood; aan de straatzijde een H-venster en aan de linkerzijde een keukenraam. De indeling van de achtergevel is gewijzigd.

Waardering

De pastorie van de gereformeerde kerk uit 1937 is van cultuurhistorische en architectonische betekenis:

- als uitdrukking van een sociaal-economische en geestelijke ontwikkeling, m.n. van de geschiedenis van de gereformeerde kerk in dit gebied,

- wegens de redelijke mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- wegens de hoge mate van architectonische gaafheid van het complex, en de samenstellende onderdelen,

- vanwege de visuele gaafheid in het straatbeeld.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)