Inleiding

Het complex bestaande uit een gereformeerde KERK, een PASTORIE en een TUINMUUR, is in 1937 in Rottevalle gerealiseerd, naar ontwerp van T. van der Kooi uit Drachten. Het complex is gesitueerd op een breed rechthoekig terrein in een straat die in de dertiger jaren is bebouwd en vormt daarmee een geheel. Het terrein van de kerk en pastorie worden van de openbare weg gescheiden door een lage tuinmuur. De kerk staat ruim teruggerooid ten noorden van de pastorie; de percelen worden door een ligusterhaag van elkaar gescheiden.

Waardering

Het complex met de Gereformeerde kerk en de pastorie in Rottevalle uit 1937 iscultuurhistorisch en architectonisch van belang:

- als uitdrukking van een sciaal-economisch en geestelijke ontwikkeling, m.n. van de geschiedenis van de gereformeerde kerk in dit gebied,

- vanwege de redelijke mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van het complex, en van de samenstellende onderdelen,

- vanwege de visuele gaafheid in het straatbeeld.