Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
504563
Complexnummer
506934 - Winkel/Woonhuis
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82714/125
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Leeuwarden A 2671 A1
Leeuwarden A 2671 A2
Leeuwarden A 2671 A3
Leeuwarden A 2721
Leeuwarden A 2669
Minnemastraat 6, 8911 GW te Leeuwarden
Minnemastraat 26, 8911 GW te Leeuwarden
Voorstreek 3, 8911 JH te Leeuwarden

Omschrijving

(WINKEL)WOONHUIS, met in aanleg mogelijk nog vroeg- 17de-eeuwse of oudere kern, en 18de-, 19de- en 20ste-eeuwse architectonische kenmerken. Het gebouw bestaat uit een bouwvolume in de diepte en een bouwvolume in de breedte (aan Voorstreekzijde).

Omschrijving

Het inwendig sterk verbouwde bouwvolume in de diepte is in aanleg mogelijk nog vroeg-17de- eeuws of ouder en omvat twee bouwlagen onder vrij steil met zwarte golfpannen belegd jonger zadeldak (circa 1923). De westelijke zijgevel, met twee 19de-eeuwse zesruitsschuifvensters en eenvoudige muurankers, is gepleisterd. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang de balkenzoldering en de 19de-eeuwse trap naar de verdieping met afgeplatte houten balusters en rijk gesneden forse eindbaluster.

Het drie traveeën brede bouwvolume aan Voorstreekzijde dateert van omstreeks 1800 en omvat drie bouwlagen onder een dwarsgeplaatst met leien belegd schilddak. Architectonisch waardevol is de zorgvuldig gedetailleerde classicistische Lodewijk-XVI-gevel, opgetrokken uit roodbruine handvormsteen met zeer fijne kalkmortelvoegen, geprofileerde kroonlijst met tandlijst, klossen en geprofileerde dakgoot. Op de eerste verdieping drie hoge staande H-vensters, op de tweede drie vierruitsvensters. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang de raamblinden.

Waardering

(Winkel)woonhuis van algemeen belang wegens; - de ouderdom - de bouwgeschiedenis - de architectonische kwaliteiten van delen van de voorgevel - de stedebouwkundig belangrijke ligging in de kwalitatief hoogwaardige gevelwand van de binnen het beschermde stadsgezicht Leeuwarden gelegen Voorstreek - de relatie met het eveneens beschermde tuinhuis.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 506934. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1800
1800
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing