Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
504589
Complexnummer
504586 - Villa met Garage
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82974/7
Kadastrale aanduiding
Amsterdam U 7955
Emmaplein 3, 1075 AW te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

Linkerdeel (N) van een in verstrakt Amsterdamse School-stijl gebouwde DUBBELE HOEKVILLA, liggend op de hoek van Emmaplein en Oranje Nassaulaan, in 1919 ontworpen door Jan Juffer jr. in opdracht van D.H. van Biema-Nykerk en D. de Vries.

Zolderverdieping in 1927 verbouwd door L. van der Schaar in opdracht van F. Alexander tot afzonderlijke woning waarbij ramen in topgevel van voor- en zijgevel werden vergroot.

Omschrijving

Op min of meer rechthoekige plattegrond gebouwd linkerdeel van hoekvilla bestaande uit vier bouwlagen eindigend in natuurstenen daklijst onder mansardekap met wolfeind gedekt door rode pannen.

De uit drie traveeën bestaande bakstenen gevels verlevendigd door toepassing van decoratief metselwerk. Middentravee van zowel voor- als zijgevel uitgevoerd als risaliet eindigend in paraboolvormige topgevel.

Verticaal gelede vensters met houten kozijnen en merendeels oorspronkelijke roedeverdeling evenwichtig over de gevels verdeeld. Ingang met houten toegangsdeur in zijgevel.

Interieur nog grotendeels in oorspronkelijke staat.

Waardering

Linkerdeel van dubbele villa van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede de gaafheid van zowel exterieur als interieur. Eveneens van belang als onderdeel van enige in Amsterdam voorkomende villapark.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 504586. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis