Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
504609
Complexnummer
504586 - Villa met Garage
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82963/72
Kadastrale aanduiding
Amsterdam U 7956
Emmaplein 5, 1075 AW te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

Rechterdeel van DUBBELE HOEKVILLA in verstrakt Amsterdamse School-stijl, liggend op de hoek van Emmaplein en Oranje Nassaulaan, in 1919 ontworpen door J. Juffer jr. in opdracht van D.H. van Biema-Nykerk en D. de Vries. Oostelijke uitbreiding aan Oranje Nassaulaanzijde in 1922 ontworpen door Gebr. van Gendt ALzn. in opdracht van J.P. van Tienhoven.

Omschrijving

Op rechthoekige plattegrond gebouwd rechterdeel van hoekvilla bestaande uit vier bouwlagen eindigend in natuurstenen daklijst onder mansardekap gedekt door rode pannen. Bakstenen voorgevel van de rechtertravee, waarvan de twee bovenste verdiepingen zijn teruggerooid, eindigend in uitgezwenkte topgevel en verlevendigd door toepassing van decoratief metselwerk. Zijgevel eveneens voorzien van decoratief metselwerk en bestaande uit drie traveeën waarvan middelste eindigend in paraboolvormige topgevel. Op het dak van rechtertravee een met zink beklede dakruiter.

Ingangspartij bestaande uit twee bouwlagen met geprofileerde ingang met rechrhoekige houten deur aan Emmapleinzijde waarvan roedeverdeling van horizontaal gelede bovenlichten gedetailleerd zijn in Amsterdamse School-stijl. Overige vensters verticaal geleed met houten kozijnen en merendeels oorspronkelijke roedeverdeling evenwichtig over beide gevelvlakken verdeeld.

Waardering

Rechterdeel van dubbele villa van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede een beeldbepalende waarde vanwege de situering aan de belangrijke stedebouwkundige as welke loopt van het Amsterdams Lyceum naar het Vondelpark. Tevens van ensemblewaarde wegens de ligging binnen het enige in Amsterdam voorkomende villapark.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 504586. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis