504616 - Villa met Tuinhuis
Amsterdam U 8248
Oranje Nassaulaan 26, 1075 AP te Amsterdam

Inleiding

In opdracht van mr. D. Crena de Jongh, de toenmalige directeur van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, in 1925-1926 gebouwde en geheel vrijstaande VILLA. Ontworpen door de architecten M.J. Granpré Molière, P. Verhagen en A.J.Th. Kok, in een traditionalistische bouwstijl, vooruitlopend op de stijl van de Delftse School. De betontekeningen werden uitgevoerd door het ingenieursbureau 'voorheen J. van Hasselt & De Koning'.

Omschrijving

Geheel vrijstaande villa onder met blauwe pannen gedekt dwarsgeplaatst zadeldak. Bestaande uit vijf bouwlagen, inclusief souterrain en zolderverdieping. De gevels zijn in baksteen opgetrokken en hebben natuurstenen uitkragingen en siermotieven. Hoge half vrijstaande schoorsteen met dekplaat aan westgevel; verder een schoorsteen met dekplaat op het noordelijke en zuidelijke dakschild. Variatie in vensterformaat en tracering hoekvensters. Halfronde berceau als toegang tot voordeur. Het muurdeel boven de toegangspartij doorbreekt de uitkragende daklijst en wordt gesierd door in geometrische motieven geplaatste natuurstenen elementen en hoge bakstenen hanekam. Borstwering met hekwerk bij balcon op de kapverdieping. De achtergevel heeft een asymmetrische vensterverdeling en een groot balcon op de eerste verdieping. Verder een klein balcon op de tweede verdieping. Het Franse raam op de eerste verdieping heefteen asymmetrische roedenverdeling en rondom een houten trellis. Segmentvormige vensters bij de achteruitgang. Fontein aan de oostgevel.

Waardering

Villa van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. De markante ligging aan de rand van een Vondelparkvijver vormt een belangrijke toegevoegde waarde. Verder van belang als onderdeel van het enige in Amsterdam als zodanig gebouwde villapark en als hoofdonderdeel van het complex.