504616 - Villa met Tuinhuis
Amsterdam U 8248
Bij Oranje Nassaulaan 26, 1075 AP te Amsterdam

Inleiding

In opdracht van mr. D. Crena de Jongh, de toenmalige directeur van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, in 1926 (niet eerder dan 1925) gebouwd tuinhuis. Ontworpen door de architecten M.J. Granpré Molière, P. Verhagen en A.J.Th. Kok in een sobere bouwtrant.

Omschrijving

Het houten tuinhuis bevindt zich in de achtertuin van de villa, grenzend aan de Vondelparkvijver. Het octagonale tuinhuis heeft zeven korte zijden en één deels open lange toegangszijde. Het tentdak heeft zes schilden. Bij de lange zijde bevindt zich een ruime overstek. De rode shingle-dakbedekking van het tuinhuis is niet oorspronkelijk.

Waardering

Het tuinhuis is van belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische, functioneel-typologische en situationele waarde als historisch functioneel complex-onderdeel.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinhuis