504647 - Het Amsterdams Lyceum
Amsterdam AC 516
Valeriusplein 13, 1075 BJ te Amsterdam

Inleiding

In 1919 in verstrakte Amsterdamse School-stijl met invloeden van F.L. Wright op de hoek van Valeriusplein en De Lairessestraat opgetrokken RECTORSWONING, genaamd de 'Zonne-Wijzer' naar een ontwerp van H.A.J. en J. Baanders in opdracht van het bestuur van de Vereeniging 'Het Amsterdamsch Lyceum'.

Omschrijving

Op een in het zuiden geknikte vierkante plattegrond in een steeds wisselend metselverband opgetrokken donkerbruine bakstenen eengezinswoning bestaande uit twee verdiepingen: een bel-étage en een bovenverdieping met aan de zijde van het Valeriusplein, boven een overstekende houten geprofileerde daklijst, een terugliggende attiek. De gevel wordt uitwendig horizontaal verdeeld door middel van gemetselde cordonbanden.

De zijde aan het Valeriusplein bestaat uit twee traveeën. De linkertravee bevat de entree welke diep naar binnen is gelegen in een portiek en bereikbaar is via een uit drie treden bestaande gemetselde stoep. In het plafond van de portiek een authentieke lamp. De halfkolommen van de portiek worden gedragen door gemetselde sokkels. De gedecoreerde rechthoekige eikehouten panelendeur boven een hardstenen plint is boven in het middenpaneel voorzien van een diamantvormig venster met een bladvormige roedenverdeling. In dezelfde travee zowel beganegronds als op de verdieping rechthoekige en diepgelegen eenruitslichten. Op de verdieping loopt de vensterrij door naar de zijgevel. De bescheiden risalerende rechtertravee heeft beganegronds twee convexvormige zestienruits ramen met roedenverdeling.

De gevel aan de De Lairessestraat bestaat uit drie traveeën waarvan de middelste en de linkertravee risalerend zijn uitgevoerd. In de rechtertravee, beganegronds en op de verdieping, lopen de diepgelegen eenruitslichten door naar de voorgevel. In de middentravee beganegronds eveneens twee diepgelegen eenruitslichten. De middentravee is onderkelderd. Op de verdieping een, in het midden naar buiten zwenkend, zesruitsvenster met houten roeden verdeling. In de linkertravee beganegronds drie gekoppelde zesruitsramen met tweeruits bovenlichten.

De zuidgevel, welke is gelegen aan de aangrenzende tuin en waarvan de midden- en de rechtertravee zijn teruggerooid, is voorzien van door houten roeden onderverdeelde vensters met aan weerszijden houten zonweringen.

Waardering

Rectorswoning behorend bij het complex Amsterdam Lyceum van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde vanwege de in verstrakte Amsterdamse School-stijl met Wrightiaanse invloeden uitgevoerde vormgeving en detaillering. Tevens van belang vanwege de beeldbepalende situering op de hoek van Valeriusplein en De Lairessestraat.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)