504664 - Remise Amstelveenseweg
Amsterdam U 8532
Amstelveenseweg 134, 1075 XL te Amsterdam

Omschrijving

Bakstenen hoofdgebouw met achter het voorportaal de oorspronkelijke paardenstal, waarachter de smederij. In de kapverdieping bevond zich de woning voor de stalbaas en de keuken. Het hoofdgebouw wordt gedekt door een zadeldak. De voorgevel heeft een centrale brede vierdelige toegangspartij. Links en rechts hiervan bevindt zich op deze hoofdverdieping een venster. Het venster heeft een geprononceerd kader met geprofileerde benedendorpel. Onder deze dorpel bevinden zich als een lamberkijn afhangende architectuur-ornamenten. Boven het vensterkader een tandlijst met geprofileerd fronton met oriëntaliserende ezelsrugboog. De top van deze boog is middels rozet verbonden met een frontonvormige opbouw van de cordonlijst. Binnen de ezelsrugboog diverse ornamenten. Vensters hebben zesruits-schuiframen en een opvallend bovenlicht. Gevelvlak van de hoofdverdieping verder gemetseld, enkele speklagen. De cordonlijst is zwaar geprofileerd en opgebouwd uit siertegels. Verder zwaluwstaart-versiering en geometrische motieven. De gevelwand bij de kapverdieping is volledig met ornament gevuld. De vensters zijn gevat in een houten arcadewand. De bewerkte dragende zuilen en kwartzuilen van deze arcade hebben een zwelling en een nodus. De drie centrale vensters hebben tweedelige draairamen met bijzondere roedenverdeling onder de bovendorpel en een halfrond symmetrisch verdeeld bovenlicht. De twee flankerende ramen hebben een uitgewerkte roedenverdeling in visgraat- en roosvenstermotief. De uitkragende daklijst met deels a-jour bewerkte windveren wordt gesteund door gesneden korbeelstukken op posten. Piron op de top. De hanebalk en makelaar zijn opgenomen in een radiërende ornamentiek die zijn decoratief hoogtepunt kent in het punt van samenkomst. Dit snijpunt wordt gesierd met een fraai uitgevoerde regelmatige dodecaëder, bestaande uit twaalf gelijke regelmatige vijfhoeken.

Waardering

Hoofdgebouw van de remise van groot belang vanwege zijn bijzondere plaats in de architectuurgeschiedenis. Verder van belang als functioneel complex-onderdeel van de tramremise.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Transport