Inleiding

In 1884 tot stand gekomen complex, in oorsprong bestemd als TRAMREMISE voor de paardetram. De opdracht werd verleend door de A.O.M., de Amsterdamse Omnibus Maatschappij. De architecten waren G.B. Salm en A. Salm G.B.Zn. De aannemer was A. Zelot.

Omschrijving

Op een T-vormig terrein rondom een binnenplaats opgetrokken remisecomplex, in oorsprong aan de toenmalige stadsrand van Amsterdam gesitueerd op in 1896 geannexeerd grondgebied van de Gemeente Nieuwer-Amstel nabij de uitgang van het vergrote Vondelpark. Het op de inheemse Russische bouwtrant geïnspireerde hoofdgebouw is gesitueerd aan de Amstelveense weg. Het complex omvat twee onderdelen die elk in een andere stijl zijn uitgevoerd.

Waardering

Complex van belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Verder van belang vanuit het cultuurhistorisch oogpunt en vanuit het oogpunt van de geschiedenis van het openbaar vervoer.