504664 - Remise Amstelveenseweg
Amsterdam U 9851
Amsterdam U 9852
Schinkelhavenstraat 27, 1075 VP te Amsterdam
Eerste Schinkelstraat 16, 1075 TX te Amsterdam

Omschrijving

Bakstenen remisedeel met de voorgevel aan de Schinkelhavenstraat 27 en de achtergevel aan de Eerste Schinkelstraat 16. Aan de oostzijde grenst het gebouw aan het binnenterrein. De voorgevel geeft de onderverdeling van dit deel van het gebouw in drie bouwlagen weer: hoofdverdieping, verdieping en kapverdieping. Op de hoofdverdieping een brede toegangsdeur met luifel. Onder de overkapping van de luifel de initialen van de A.O.M. tussen florale decoratie. Ter rechterzijde een toegangsdeur voor de bovenverdieping met rond bovenlicht met radiale roedenverdeling en aedicula-vormig houten kader met makelaar en windveren. Ter linkerzijde venster met schuifraam en gelijksoortig aediculavormig kader. De verdieping toont vier vensters; verder breed uitgewerkte houten kozijn met geornamenteerd kader aan boven- en onderzijde. De twee middelste vensters zijn gekoppeld en dragen een gevelsteen met onderbroken fronton. Onder de lijst een in rode, gele en groene baksteen uitgevoerd keperfries. Vier eenvoudig gemetselde pilasters geven de gevel een verticale geleding. Het middendeel van de gevel strekt zich tot boven de lijst uit en vormt een brede kapel met venster met vierruits draairaam en halfrond meerruits bovenlicht, twee gemetselde schijnvensters, een brede overstek met windveren, hanebalk, makelaar versierd met een regelmatige octaëder, piron, geprofileerde korbeelstukken en houten topgevelbekleding. De achtpuntsster herhaalt zich tussen de vensters op de verdieping. Dakschild met twee kleine dakkapellen.

De eenvoudige achtergevel wordt gekenmerkt door een brede toegangspartij met afgeknotte keperboog, twee vensters met keperboog, een rondboogvenster, twee pentagonale lichtopeningen (tegenwoordig gedicht), ruime overstek met korbeelstukken en windveren. Muurdammen in de vorm van halve standvinken.

Enkele oorspronkelijke constructieve interieuronderdelen.

Remisedeel van belang als functioneel complex-onderdeel.