Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
504704
Complexnummer: 
504701 - Villa met Boothuis
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
29 oktober 1996
Kadaster deel/nr: 
82962/190
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
119941 - 485120

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

In oranje-rode baksteen opgetrokken dubbele VILLA met drie bouwlagen, architect F.A. Warners. Het geheel is gebouwd op een samengestelde rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een plat dak. De toegang tot de linkerwoning bevindt zich aan de oostgevel. De oorspronkelijke toegangsdeur heeft fraai siersmeedwerk. Een zinken cordonlijst en een balkonachtige uitbouw op het iets teruggezette linkerdeel van deze gevel. De borstwering van dit 'balkon' heeft zeven uitkragende baksteenbanden. Een zichtbaar doorlopende schoorsteen is in de hoek geplaatst tussen het risalerende linker- en rechterdeel van de gevel. Een aantal vensters heeft nog de oorspronkelijke draairamen met horizontale roedenverdeling. De vensters aan de rechterkant van de tweede verdieping zijn geplaatst tussen muurvlakken met decoratief metselwerk in blokmotief. Breed uitkragende lijst, waarboven nog een 'attiek'. Oorspronkelijke bloembak onder de vensters van de eerste verdieping.

De zuidgevel heeft naast de genoemde vensters met horizontale roedenverdeling, het decoratieve metselwerk en de bloembak, een pentagonale erkeruitbouw als hoofdkenmerk. Een vijftal vensters tussen smalle muurdammen wordt afgesloten door een omlopende zinken lijst; hierboven nog een eveneens pentagonale borstwering van een balkon.

De westgevel heeft naast de genoemde vensters met horizontale roedenverdeling, het decoratieve metselwerk en de brede uitkragende lijst met 'attiek', eveneens een pentagonale erkeruitbouw als hoofdkenmerk. Een vijftal vensters met bovenlicht wordt afgesloten door een brede houten lijst, waarboven een modern ijzeren hek. Een openslaande deur geeft toegang tot het balkon. Het linkerdeel van deze gevel maakt een voorsprong ten opzichte van het rechterdeel.

De toegang tot de rechterwoning bevindt zich aan de noordgevel. Een kleine trap met drie treden leidt naar de onder een balkon geplaatste toegangsdeur. Aan de rechterzijde van deze gevel bevindt zich de aangrenzende garage met oorspronkelijke dubbele draaideur en plat dak. De garage en de toegangspartij bevinden zich samen met het tussenliggende geveldeel op één rooilijn. De vensters bestaan uit draairamen met horizontale roedenverdeling. Aan de rechterzijde van de garage een gemetselde steunbeer met uitkragende baksteenranden en natuurstenen afsluiting. Verder een schoorsteen met kleine platte sluitsteen en ter rechterzijde een zich naar beneden toe verjongend segmentvormig gemetselde decoratie. Het muurvlak tussen de vensters van de tweede verdieping toont decoratief gebruik van baksteen in blokmotief. Boven de vensters een breed uitkragende lijst, waarboven nog 'attiekzone'. De westgevel toont symmetrisch geplaatste vensters met draairamen en horizontale roedenverdeling. Een dubbele openslaande balkondeur geeft toegang tot het platte dak van de garage. Rechterdeel van deze gevel springt naar voren en heeft overeenkomstig decoratief baksteengebruik in blokmotief tussen de vensters van de tweede verdieping, alsmede de breed uitkragende lijst, waarboven nog de 'attiekzone'. De oostgevel heeft benevens eerder genoemde kenmerken een rechthoekige hoekerker (oost- en noordgevel) over twee verdiepingen. Vensters op de hoofdverdieping met bovenlichten met horizontale roedenverdeling.

Waardering

Dubbelvilla - hoofdonderdeel van het complex - van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, als goed voorbeeld van een dubbelvilla in de verstrakte versie van de Amsterdamse School, met invloeden van het werk van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Dit is onder meer herkenbaar aan de sterke horizontale geleding van de gevels en aan de breed uitkragende lijst en aan het gebruik van kubusvormen. Verder van belang als onderdeel van een groep villa's aan de J.J. Viottastraat/Cornelis Schuytstraat/Noorder-Amstelkanaal.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaCornelis Schuytstraat721071 JLZuidAmsterdam
NeeJ.J. Viottastraat311071 JPZuidAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamZ727
AmsterdamZ728