Inleiding

Complex, bestaande uit een in 1924-1925 tot stand gekomen dubbele VILLA, BOOTHUIS met TUINHUIS en GARAGE. De eerste opdrachtgever was A. de Lange; in een later stadium A.J. van Hengel. De architect was F.A. Warners; de aannemer/constructeur A.F. Baak. Gebouwd in de stijl van de verstrakte Amsterdamse School, met herkenbare invloeden van het werk van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Aan het Noorder-Amstelkanaal werd in 1926 in opdracht van A.J. van Hengel naar ontwerp van F.A. Warners door A.F. Baak een boothuis met tuinhuis gebouwd. In 1929 werd de bestaande garage wederom naarontwerp van F.A. Warners verbouwd. De toegang tot deze garage is via de J.J. Viottastraat.

NB. De geplande uitbreiding op het garagepad heeft geen doorgang gevonden. In 1939 werd in opdracht van Van Hengel naar ontwerp van architect Th.J. Lammers, de zogenaamde 'Heerenkamer' aan de ZW-hoek van de villa uitgebreid met een pentagonale uitbouw met terras.

Het boothuis is inmiddels gelegen in de achtertuin van Cornelis Schuytstraat 74.

Omschrijving

Op een in oorsprong direct aan het Noorder-Amstelkanaal grenzend hoekperceel tot stand gekomen complex van dubbelvilla, garage, boot- en tuinhuis, waarbij de dubbelvilla is opgetrokken in oranje-rode baksteen met drie plat afgedekte bouwlagen en houten raamkozijnen met horizontale roedenverdeling. De vlakke gevels zijn voorts verlevendigd door siermetselwerk van vooruitspringende lijsten en blokpatronen. Onder enkele vensters zijn rondom houten bloembakken op klossen aangebracht. Het rechterdeel van de dubbelvilla heeft een aangebouwde garage in verwante bouwtrant; achter het linkerdeel van de dubbelvilla is een vrijstaande garage gebouwd, eveneens uit de bouwtijd. Het boothuis met zeszijdig tuinhuis is op de kademuur langs het Noorder-Amstelkanaal opgetrokken.

Waardering

Villacomplex met dubbelvilla en bijgebouwen van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsook typologische en situationele waarde. Tevens van grote ensemblewaarde wegens de relatie met de nabijgelegen villa's die eveneens door F.A. Warners in vergelijkbare architectuur zijn ontworpen.