504701 - Villa met Boothuis
Amsterdam Z 490
Bij Cornelis Schuytstraat 74, 1071 JL te Amsterdam

Omschrijving

BOOTHUIS en TUINHUIS gelegen aan het Noorder-Amstelkanaal en aan de uiterste westgrens van de tegenwoordige tuin van het pand Cornelis Schuytstraat 74. Het westelijke deel bestaat uit het boothuis. De toegang hiertoe ligt aan de westzijde. Het venster met vier lichtopeningen is nu dichtgetimmerd. Het rechterdeel van het boothuis is iets hoger opgetrokken en heeft een klein venster. Het geheel wordt gedekt door een plat dak. Het boothuis is op te vatten als een aanbouw tegen de bestaande kademuur.

Het oostelijke deel bestaat uit een zeszijdig tuinhuis dat voor de helft is uitgebouwd buiten de kademuur. Houten kozijnen met twaalfruits ramen. Brede zinken uitkragende lijst, tentdak met shingles en zinken of loden piron. De toegang met kleine trap tot het tuinhuis ligt aan de tuinzijde. Een tweede trap leidt naar een aan de waterzijde gelegen klein terras. Vanaf het terras is door een poortje in de borstwering een aangemeerde boot bereikbaar.

Waardering

Boothuis en tuinhuis van architectuurhistorisch en typologisch belang, alsook van belang als functioneel onderdeel van het complex Cornelis Schuytstraat 72/J.J. Viottastraat 31.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Botenhuis