505111 - Geschakelde woningen
Amsterdam R 6517
Amsterdam R 6518
Teniersstraat 6, 1071 DX te Amsterdam
Johannes Vermeerstraat 35, 1071 DL te Amsterdam

Omschrijving

Hoekvilla van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Deze hoekbebouwing wordt gedekt door een samen gestelde dakvorm bestaande uit twee schuinoplopende schilden als bij een schilddak, een plat dakdeel, twee kleine ingestoken zadeldaken en een torenspits. Het geheel wordt gedekt met shingles/leien. Randen van de dakschilden met kroonlijsten afgewerkt. Afwateringsbuizen naar lager gelegen gootlijst.

Men onderscheidt drie bouwlagen: begane grond, verdieping en kap- of zolderverdieping. Kelderramen geven het bestaan aan van een verdieping onder het maaiveld.

De Noord- of voorgevel van de in staand verband gemetselde hoekvilla staat op een zeer hoge en gelede natuurstenen plint. De gevel laat zich onderscheiden in een middenrisaliet, twee flankerende gevelvlakken en een hoekerker of arkel. De middenrisaliet heeft op het niveau van de begane grond de toegangspartij bestaande uit twee natuurstenen treden, de oorspronke lijke toegangsdeur met traliewerk, twee flankerende kleine vensters en een groot zevenruits puntgevelvormig bovenlicht met tuimelramen. Hierboven overeenkomstig de vorm van het bovenlicht een kroonlijst op korbeelstukken. Tussen de bouwlagen een in decoratief metselwerk uitgevoerde cordonlijst. Venster met opvallende vierruits roedeverdeling op de verdieping. Daarboven fries uit metselwerk en natuursteen. Risaliet loopt door in dakkapel opgebouwd uit spaarvelden, venster met dubbel draairaam, kroonlijst en uitkragend houten beschot tussen makelaar en hanebalk. De overgang van de geprofileerde lijst boven het venster naar deze uitkraging wordt gevormd door korbeelstukken.

De flankerende gevelvlakken staan op een natuurstenen plint. Verder natuurstenen accenten, met name rond de vensters op de verdieping en onder de gootlijst. Vensters met onderdorpels, kalf en drieruits bovenlicht. Gemetselde hanekam boven ven sters begane grond. Uitkragende gootlijst gesteund door korbeelstukken, waartussen rechthoekige cassetten.

Op de hoek met de Johannes Vermeerstraat een vijfzijdige arkel. Onder de arkel een overhoeks geplaatst venster. Daarboven de in natuursteen verspringend uitkragende console van de arkel. Op de verdieping heeft de arkel aan vijf zijden vensters met draairamen en bovenlicht. Met uitzondering van zeven baksteenlagen tussen de verdiepingen is de arkel geheel uit natuursteen en hout opgebouwd. Onder de gootlijst een houten fries met cassetten. Boven de gootlijst een torenopbouw met aan vijf zijden gekoppelde vensters onder gootlijst op klossen. Tentdak met leien/shingles en piron.

De West- of rechterzijgevel op zeer hoge en gelede plint toont een risalerend rechterdeel. Verder vensters met natuurstenen dorpel en kalf en drieruits bovenlicht. In het rechterdeel bevindt zich de niet oorspronkelijke toegangsdeur tot het adres Johannes Vermeerstraat 35. Natuurstenen accenten, gemetselde hanekammen en strekken en enkele gekleurde decoraties in metselwerk. Gootlijst op korbeelstukken. Het risalerende rechterdeel loopt door in een dakkapel opgezet als puntgevel. Hierin spaarvelden, dubbel venster met draairamen, kroonlijst en uitkragend houten beschot tussen makelaar en hanebalk. De overgang van de geprofileerde lijst boven de vensters naar deze uitkraging wordt gevormd door korbeelstukken.

De Oost- of linkerzijgevel is sober uitgevoerd met T-vensters. Opvallend is echter de ronde erkeruitbouw over begane grond en verdieping. Natuurstenen plint, dorpels, kalf en accentstukken en -lijsten. Vensters met draairamen en bovenlichten, tralie werk op de begane grond, gootlijst op klossen met cassetten in het fries. Plat dak.

NB. In 1913 werd in opdracht van C. v.d. Zweep door N.V. Mij. 'De Specht' v/h Klinghardt & Co. een ongelijkvormig vijfzijdig prieeltje in de achtertuin geplaatst. Dak hiervan oorspronke lijk met 'asphaltpapier' gedekt.

In 1922 werd in opdracht van J.H. Fock jr. door de firma I.M.H. van Slaa en Zn. de glaslijn van de ramen op de begane grond verlaagd, werd in de erker een gebogen spiegelruit geplaatst en werd het toilet op de verdieping gewijzigd.

In 1959 werd het pand verbouwd en werd de garage bijgebouwd.

Waardering

Hoekvilla van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Verder van belang vanwege de situationelewaarde en vanwege het belang als onderdeel van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45.