Inleiding

In 1911-1912 tot stand gekomen complex van zes geschakelde woningen: bestaande uit 6 onderdelen: één hoekvilla en vijf herenhuizen. Gebouwd in op dracht van de N.V. Bouw- en Exploitatie Maatschappij 'Amstelstad'. De architect was P. van Dijk. Als bouwkundigen worden B.H. en H. Koolhaas genoemd. De eerste was tevens directeur van de exploitatiemaatschappij 'Amstelstad'. Gebouwd in de stijl van de zogenaamde Heroriëntatie op traditionele bouwwijzen, verder invloeden uit de Engelse Landhuisstijl. Het ijzeren tuinhek werd in 1912 door de genoemde B.H. en H. Koolhaas ontworpen en geplaatst.

Omschrijving

Het complex ligt hoofdzakelijk aan de Johannes Vermeerstraat: vijf geschakelde herenhuizen, nrs.37-45. De hoekvilla ligt met zijn voorgevel aan de Teniersstraat. Het complex is in twee delen ontworpen. Het eerste deel: Teniersstraat 6, Johannes Vermeerstraat 35,37,39. Het tweede deel: Johannes Vermeerstraat 41,43,45. De panden zijn opgetrokken in baksteen en rijkelijk voorzien van natuurstenen accenten, houtsnijwerk en geometrische siermotieven, waaronder ruitvormen en vierkanten. Aan de zijde van de Johannes Vermeerstraat zes topgevels. De vier gelijke middelste gevels (Johannes Vermeerstraat 37,39,41,43) zijn hoger opgetrokken dan de beide flankerende gevels Johannes Vermeerstraat 35 / Teniersstraat 6 en Johannes Vermeerstraat 45) en voorzien van hardstnene balcons boven de gespiegelde entreés. Het hoekhuis Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35 is door zijn uitgewerkte voorgevel aan de zijde van de Teniersstraat, zijn rijkere decoratie en ruimere afmetingen eerder als hoekvilla op te vatten dan als gelijkwaardig herenhuis. De herenhuizen hebben aan de achterzijde een doorlopend balcon.

Waardering

Complex van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde. Verder van belang vanwege de situationele waarde en vanwege het belang als onderdeel van de villa/herenhuisbebouwing rondom het Museumplein. Hoofdvorm en detaillering zijn redelijk goed bewaard gebleven.