505111 - Geschakelde woningen
Amsterdam R 5017
Johannes Vermeerstraat 45, 1071 DL te Amsterdam

Omschrijving

Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Dit aan de rechterzijde van het complex gelegen herenhuis is lager en breder dan de overige herenhuizen van het complex en maakt een kleine voorsprong ten opzichte van de herenhuizen ter linkerzijde. Het wordt gedekt door een zadeldak met rode pannen. Eenvoudige daklijst. Men onderscheidt drie bouwlagen boven het maaiveld: begane grond, verdieping en kapverdieping.

De West- of voorgevel is op het niveau van de begane grond opgebouwd uit natuursteen. Aan de rechterzijde bevindt zich de toegangspartij bestaande uit een houten dubbele toegangsdeur met panelen en met traliewerk voor de lichten. Aan weerszijden een smal lichtvenster en verder een breed thans ongeleed bovenlicht. De overige vensters bestaan uit een enkelvoudig raam met boven het kalf een groot tripartiet bovenlicht. Op de muurdammen en aan weerszijden van het bovenlicht van de toe gangsdeur natuurstenen geprofileerde korbeelstukken. De laatstgenoemde dragen een klein balcon met opengewerkte natuurstenen borstwering met sierbollen op de hoeken. De overige korbeelstukken dragen een zware cordonlijst. Op de verdieping aan de linkerzijde een ondiepe erker. Vensterpartij bestaande uit zes ramen. Gebruik van natuursteen en baksteen decoratief afgewisseld. Zandstenen accenten in hoekstenen, bandwerk en ruitvormen. De bovenzijde van de erker loopt uit in een trapezoïdale opbouw in de topgevel. Deze opbouw heeft een enkelvoudig venster, een kroonlijst en afwisselend gebruik van hout en baksteen. Boven deze opbouw nog een hijsbalk. Aan het resterende gevelvlak ziet men op de verdieping de toegangsdeur tot het kleine balcon. Deze toegangsdeur heeft zij- en bovenlicht. Verder natuurstenen banden en blokken in geometrische verdeling. In het fries decoratief gebruik van baksteen. Puntgevel met aan de rechterzijde twee vensters met draairamen, profiellijsten en beschoten geveltop boven uitkraging op klossen. Aanduiding van makelaar en hanebalk. Verder eenvoudige wind veer met aan de uiteinden een rechthoekige afsluiting; ruimte en bescherming biedend aan de daarachter gelegen zakgoot.

De Oost- of achtergevel toont een brede vensterpartij met bovenlichten op het niveau van de verdieping. Boven dit venster het houten hek van het balcon. Eenvoudige daklijst met windveer.

Waardering

Herenhuis van algemeen belang vanwege zijn architectuurhisto rische waarde. Verder van belang vanwege zijn situationele waarde en als onderdeel van het complex Tenniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45.