505161 - Winkelwoonhuizen
Amsterdam R 4728
Hobbemastraat 4, 1071 ZA te Amsterdam

Omschrijving

Rechterpand van een in donker baksteen uitgevoerde reeks van drie winkelwoonhuizen bestaande uit een winkel op de beganegrond, een eerste verdieping, tweede verdieping en een kapverdieping onder een schilddak bedekt met pannen.

De voorgevel heeft een hoge, deels verdiepte winkelpui waarbij boven de recht afgesloten etalegeruit een hoog getoogd bovenlicht is aangebracht.

Rechts van de twee H-vensters op elke verdieping puntvormige erker op uitkragende console. De rechte vensters hebben door houten roeden onderverdeelde bovenlichten.

Onder de overstekende goot op klossen is een fries aangebracht in gele in gele steen met kruisornamenten. Dit accent is ook terug te vinden in de pijlerachtige detaillering tussen de bogen van de winkelpanden. Dit effect wordt ondersteund door de kop van de muur tussen de twee winkelpuien (tegenwoordig met natuurstenen platen omkleed): de schacht van de muurpijler is teruggeplaatst, het kapiteel en de impost daarentegen zitten in één vlak met de gevel. De erkers boven de winkelpuien zijn als zelfstandige volumes vormgegeven; zij doorklieven schijnbaar het muurvlak en doorsnijden met hun pyramidedaken het bakstenen fries en de gootlijst. De erkers rusten op scherp gesneden consoles van berg- en baksteen en ontwikkelen zich via twee kraagsteentjes tot een zuivere driehoeksvorm. Onder de rechter erker bevindt zich de ingangsportiek met entree naar de bovenwoning. Links bevindt zich de entree naar de winkel. De beglaasde paneeldeuren zijn in oorsprong alle voorzien van een drieledig bovenlicht, midden boven een dakkapel.

Het rechterhuis is ondiep in verband met de lichtinval en de hoekbebouwing. Het trapportaal en de woonkamers zijn zeer royaal van maat. Op de tweede verdieping zijn de slaapkamers ondergebracht met de grote zolder als bergruimte. Op het dak zijn drie dakkapellen geplaatst. De voorgevel wordt verder geaccentueerd door de natuurstenen afwerking van de consoles en de eveneens natuurstenen hoekstenen boven de erkervensters.

Waardering

In Rationalistische stijl vormgegeven winkelwoons deel uitmakend van een reeks van drie, van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning