Inleiding

In de Hobbemastraat op de hoek met het Schapenburgerpad door H.P. Berlage in 1904 ontworpen complex van drie aaneengeschakelde WINKELWOONHUIZEN in Rationalistische stijl in opdracht van de Algemeene Maatschappij voor Levensverzekering en Lijfrente.

Omschrijving

Op een samengesteld L-vormig grondplan opgetrokken en in donker baksteen uitgevoerde reeks winkelwoonhuizen bestaande uit drie winkels op de beganegrond, een eerste verdieping, tweede verdieping en een kapverdieping onder een schilddak bedekt met pannen. Het geheel wordt verlevendigd door ondermeer punterkers, natuurstenen accenten, dakkapellen met hijsbalken en sierlijk gemetselde schoorstenen. De hoge, deels verdiepte winkelpuien geven de suggestie van een galerij.

Waardering

In Rationalistische stijl vormgegeven winkelwoonhuizen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde, alsook in het oeuvre van Berlage.