Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
505917
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
1 november 1996
Kadaster deel/nr: 
82967/58
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120082 - 485153

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1921-1924 opgetrokken woningblok van twaalf HERENHUIZEN, in Amsterdamse School-stijl gecombineerd met internationale stijlkenmerken naar een ontwerp van F.A. Warners. De voortuinen worden aan de straatzijde afgesloten door een in Amsterdamse School-stijl gedetailleerd houten TUINHEK op een bakstenen plint.

N.B. In de volksmond worden het bouwblok ook wel aangeduid als 'dobbelsteen'-woningen.

De nrs. 6-16 zijn gebouwd in 1921-1922 in opdracht van Allert de Lange.

Nr. 18 is gebouwd in 1923-1924 in opdracht van S. Kloots.

Nr. 20 is gebouwd in 1923-1924 in opdracht van G.A.O. Krause. De nrs. 22-28 zijn gebouwd in 1923-1924 in opdracht van J. Rozenstraten.

De erker en het balcon van Hacquartstraat 8 zijn recent en vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Op een min of meer rechthoekige plattegrond, met in- en uitspringende muurvlakken, opgetrokken blok geschakelde woonhuizen onder een plat dak met deels een overstekende betonnen daklijst onder een attiek. Strakke horizontale geleding door de overstekende daklijst, de herhaling van de vensters, de tegelversiering en de houten pergola boven de doorlopende balcons. Het blok bestaat deels uit drie en deels uit vier bouwlagen. De gevel is van baksteen en bepleisterd met een laag basterd mortel. Het door in- en uitspringende muurdelen ontstane gevelritme aan de voorzijde herhaalt zich op een variabele wijze in de achtergevel.

De gevelwand is opgebouwd uit drie verschillend vormgegeven muurvlakken: de nrs. 6 t/m 14; de nrs. 16 t/m 22 en de nrs. 24 t/m 28.

De gevelwand van nr. 6 t/m 14 bestaat uit drie bouwlagen onder een uitkragende betonnen daklijst. De bovenliggende attiek is bij nr. 14 iets hoger uitgevoerd waarbij de achter de attiek opgemetselde schoorsteen is voorzien van een zwart- en witgekleurde vierkante tegeldecoratie. De nrs. 8 en 14 zijn beganegronds voorzien van een vijfhoekserker onder een ruim betonnen overstek met bovenliggend balkon. De balkonmuur is bij nr. 14 bekleed met een wisselend patroon van zwarte en witte vierkante tegels. Tussen de erkervensters halfzuiltjes eveneens met vierkante zwart/wit tegelversiering. De diepliggende rechthoekige deuren zijn alle gedetailleerd in Amsterdamse School-stijl en voorzien van een smal, door houten roeden onderverdeeld, laddervenster. De bovenlichten van de entree zijn in het muurvlak aangebracht en bestaan uit ruitjesramen. De vensters zijn beganegronds in drieën verdeeld met ladderramen als bovenlichten. Op de eerste verdieping een rij vensters dat deels vervangen is door moderne ramen. De vensters in de bovenverdieping, waarvan de meeste nog voorzien zijn van de oorspronkelijke roedenverdeling, liggen tussen met zwarte en witte tegels beklede muurvlakken. Nr. 12 heeft op deze verdieping een inpandig balkon. In de gevel zijn gemetselde ventilatieroosters aangebracht.

De overgang van voor- naar zijgevel bij nr. 6 geschiedt via een afgeschuinde hoektravee waarin vensters met ladderramen. De smalle ingangstravee ligt sterk teruggerooid.

De gevelwand van nr. 16 t/m 22 bestaat eveneens uit drie bouwlagen en is ter hoogte van de twee bovenste verdiepingen teruggerooid. De eerste verdieping ligt achter een opengewerkt muurvlak waarvan de vlakken zijn voorzien van een wisselend patroon van zwart en witte tegels. Deze muurvlakken dragen een houten pergola boven een doorlopend balcon. De in drieën onderverdeelde vensters in de bovenste verdieping zijn voorzien van ladderramen. Beganegronds zijn de vensters in drie eenruitsramen onderverdeeld met eveneens ladderramen als bovenlichten. De deuren zijn gedetailleerd als hierboven beschreven.

Nr. 22 heeft over alle verdiepingen een vierhoekserker onder een betonnen overstek met bovenliggend attiek. De vensters zijn voorzien van ladderramen.

De risalerende gevelwand van de nrs. 24 t/m 28 bestaat uit vier bouwlagen onder een betonnen overstek met bovenliggend attiek. De schoorstenen zijn voorzien van een blokpatroon van zwarte en witte vierkantetegels. De rij smalle vensters met ladderramen op de bovenverdieping wordt in het midden onderbroken door een inpandig balkon. Op de eerste en tweede verdieping diepliggende vensters met eveneens ladderramen. De vensters beganegronds zijn in drieën onderverdeeld met ladderramen als bovenlichten. Nr. 28 heeft beganegronds een vijfhoekserker onder een betonnen overstek met bovenliggend balkon. De vensters worden onderverdeeld door met zwart en witte tegels gedecoreerde halfzuiltjes.

Waardering

Blok van twaalf herenhuizen met tuinhek van architectuurhistorisch belang wegens de combinatie van een op internationale invloeden (Frank Lloyd Wright) geïnspireerde vormgeving en in Amsterdamse School-stijl uitgevoerde detailleringen. Eveneens van belang in het oeuvre van F.A. Warners.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHacquartstraat61071 SHZuidAmsterdam
NeeHacquartstraat81071 SHZuidAmsterdam
NeeHacquartstraat101071 SHZuidAmsterdam
NeeHacquartstraat121071 SHZuidAmsterdam
NeeHacquartstraat141071 SHZuidAmsterdam
NeeHacquartstraat161071 SHZuidAmsterdam
NeeHacquartstraat181071 SJZuidAmsterdam
NeeHacquartstraat201071 SJZuidAmsterdam
NeeHacquartstraat221071 SJZuidAmsterdam
NeeHacquartstraat241071 SJZuidAmsterdam
NeeHacquartstraat261071 SJZuidAmsterdam
NeeHacquartstraat281071 SJZuidAmsterdam
NeeHacquartstraat26hs1071 SJZuidAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamZ3563A3
AmsterdamZ3483A2
AmsterdamZ3563A2
AmsterdamZ3563A1
AmsterdamZ3483A1
AmsterdamZ639
AmsterdamZ521
AmsterdamZ520
AmsterdamZ517
AmsterdamZ685
AmsterdamZ522
AmsterdamZ519
AmsterdamZ518
AmsterdamZ638
AmsterdamZ682

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19211924exactvervaardiging