Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506243
Complexnummer
506974 - Boerderijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82734/5
Kadastrale aanduiding
Oudega E 62
Opperbuorren-West 1, 9216 VM te Oudega

Omschrijving

Midden-19de-eeuwse (1856) KOP-ROMPBOERDERIJ met zijlangsdeel en grupstal, hoofdzakelijk opgetrokken uit gele friese steen; de kop onder rietgedekt zadeldak met topschoorsteen, de schuur met dekbalkgebint onder iets hoger rietgedekt even afgewolfd schilddak met uileborden met opengewerkte makelaar (zwanen); 1 1/2-steens rollaag langs de geveltop; staafankers. De gedeeltelijk onderkelderde (jongere) KOP is uitgerust met twee lichtgetoogde zesruitsramen en twee rechtgesloten zesruitsramen in de voorgevel, een zesruitsraam in de linkerzijgevel met 1-steens rollagen; in de rechterzijgevel een rechtgesloten zesruitsraam en een keldervenster met diefijzers. Het terugspringende gedeelte, waarin thans de moderne keuken is ondergebracht, is uitgerust met een lichtgetoogd zesruitsraam, een (niet oorspronkelijke) deur in lichtgetoogd kozijn met bovenlicht in de voorgevel en een rechtgesloten vierruitsraam in de linkerzijgevel. Het SCHUURGEDEELTE is uitgerust met lichtgetoogde (aan de binnenzijde blauw geschilderde) drieruitsstalvensters met diefijzer in de linkerzijgevel en opgeklampte deeldeuren en twee rechtgesloten vierruitsramen in de rechterzijgevel; in de achtergevel dubbele opgeklampte deeldeuren, een rechtgesloten vierruitsraam en een opgeklampte staldeur met half melkmeisje; tegen de muur een houten kippenladder. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang in de KOP het balkenplafond, de eenvoudig geprofileerde houten schouw met aan weerszijden een pijpenkastje, de eenvoudige driedelige houten kasten en bedstedenwand met eenvoudig geprofileerde rand bovenlangs, het (gedeeltelijk vernieuwde houtbeschot), de opgeklampte deuren; in het STALGEDEELTE de drie grenen dekbalkgebinten met ronde staanders op stenen poeren, de lemen deel- en tasvloer, de bestrating van rode en gele baksteen, de koestal, de paardenboxen met houtbeschot en houten ruif.

Waardering

Midden-19de-eeuwse (1856) kop-rompboerderij van algemeen belang: - vanwege ouderdom en bouwgeschiedenis, - vanwege de verzorgde architectonische vormgeving, - vanwege de nog aanwezige waardevolle interieur-onderdelen, - vanwege de visuele (en vroeger ook functionele) relatie tussen de boerderij en de andere complexonderdelen, - vanwege de mooie ligging even buiten de bebouwde kom met vrij uitzicht over de velden.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 506974. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1856
1856
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kop-hals-rompboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing