Omschrijving

Inleiding: Mooi even buiten het dorp Oudega gelegen BOERDEIJCOMPLEX, opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant en bestaande uit een BOERDERIJ met zijlangsdeel en grupstal, een BIJSCHUUR en een STOOKHOK. Voor het huis stat een oude linde. Het kleine erf is nog geheel gaaf en kent geen niet-oorspronkelijke bijgebouwen. De boerderij moet zijn gebouwd in 1865. Dit valt af te leiden uit een van de twee ingekerfde bakstenen linksboven de staldeur in de achtergevel; deze draagthet jaartal 1856; de andere baksteen draagt de initialen J.I.D. Tussen 1887 en 1918 heeft een verbouwing plaatsgevonden, waarbij onder meer het huidige woonhuisgedeelte (de Kop) werd aangebouwd; daarmee verkreeg het oorspronkelijk vrij gedrongen gebouw de hoedanigheid van een kop-romp boerderij. Alle lichtgetoogde zesruitsramen dateren uit deze periode; de rechtgesloten zerruitsramen in de rechter zijgevel zijn van ouder datum. De linker zijgevel van de schuur is in het eerste kwart van de 20e eeuw vernieuwd in machinaal vervaardigde gele baksteen, met enige verlevendiging in rode strengperssteen. Met de zelfde gele baksteen is voor 1918 de bijschuur (lytshûs) verlengd en uitwendig versterkt met kleine steunberen. Na 1918 werd in rode strengperssteen het thans in- en uitwendig nog gave stookhok gebouwd. De boerderij, die aan de agrarische bedrijfsvoering is onttrokken, is met veel respect voor de uitwendige karakteristieken en de inwendige structuur op zorgvuldige wijze aan moderne bewoning aangepast. Dit geldt ook voor de bijschuur.

Waardering: Boerderijcomplex bestaande boerderij, bijschuur en stookhok van algemeen belang: - vanwege ouderdom en bouwgeschiedenis, - vanwege de verzorgde architectonische vormgeving van de comlexonderdelen, - vanwege de visuele (en vroeger ook functionele) relatie tussen de verschillende complexonderdelen, - vanwege de geheel gave erfsituatie (hetgeen zelden meer voorkomt), - vanwege de mooie ligging even buiten de bebouwde kom, met vrij uitzicht over de velden.