Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
506307
Complexnummer: 
506882 - Villa Canne
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
16 december 1996
Kadaster deel/nr: 
82705/139
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Maastricht
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Maastricht
X-Y coördinaat: 
175290 - 315406

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Traditioneel-ambachtelijk KOETSHUIS van de Villa Canne, 1886. Gebouwd in opdracht van de familie P. Regout en gesitueerd tegenover de oprijlaan van de Villa Canne. De binnenplaats is omstreeks 1925 van een plat dak voorzien en aan de achterzijde uitgebreid met een aantal stallen met mergelbuitenmuren.

Omschrijving

Koetshuis met drie bouwlagen en gedeeltelijke souterrain-verdieping op rechthoekige plattegrond, waarachter een overdekte binnenplaats en een stal. Het geheel is ingegraven in een hellend perceel, zodat aan de achtergevel slechts het platte dak boven de binnenplaats en de achtergevel vanaf de tweede bouwlaag zichtbaar is. Symmetrisch ingedeelde voorgevel van vijf vensterassen, onderling gescheiden door lisenen. Centraal geplaatste korfboogvormige, dubbele houten inrijpoort met loopdeur en hardstenen sluitsteen met het opschrift P.R. 1886. Hardstenen poortdrempel, met één gietijzeren poortbeschermer. Daarboven, in de derde bouwlaag een houten luik voor de hooizolder, voorzien van hijsinstallatie en geornamenteerd houten overstek. Blinde zijgevels. In de achtergevel bevinden zich drie segmentboogvormige houten vensters met luiken plus en segmentboogvormig houten zolderluik. Bakstenen optrek, gemetseld in kruisverband. Geprofileerde, gepleisterde plint. Licht risalerende spitsboogvormige vensterlijsten met gestucte sluitstenen en strekken. Spitsboogvormige houten T-vensters met kleine roedeverdeling en decoratief gelede bovenlichten. De vensters van de voormalige paardenstal in de eerste bouwlaag zijn grotendeels blind. Gestucte gevellijsten, vensterdorpels. Ankers. De poortlijst is geheel gepleisterd. Het geheel wordt gedekt door een zadeldak met oud-Hollandse pannen.

Waardering

Het koetshuis is van cultuurhistorische waarde als zeer bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de esthetische kwaliteiten, de ornamentiek en door de bijzondere samenhang tussen exterieur en enkele interieuronderdelen. Het koetshuis heeft een sterke functionele relatie met de nabijgelegen Villa Canne en het tweede koetshuis aan de Nekummerweg. Het pand is van belang vanwege de situering in het Maastrichtse buitengebied en als zodanig van belang voor het aanzien van de gemeente. Het pand is in redelijke mate gaaf gebleven en is van groot belang in relatie tot de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Bovendien is er sprake van een grote architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheidswaarde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMergelweg3636212 NJMaastricht

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenBijgebouwen kastelen enz.Koetshuis(L)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Sint PieterA510

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18861886exactvervaardiging