Inleiding

Villa Canne, LANDHUIS van de familie Regout XIXB-XXa, met twee KOETSHUIZEN, respectievelijk gebouwd in 1886 en ca.1905. Deze panden zijn gesitueerd op een terrein dat aan de noordzijde wordt omgeven door de Nekummerweg, aan de oostzijde door de Mergelweg, aan de westzijde door de Jeker. De materialenschuur in de tuin van het landhuis is uitgesloten van bescherming. Op de westoever van de Jeker bevindt zich de Nekummermolen, die in 1869 door Petrus Regout op de locatie van een oudere molen werd opgericht.

Omschrijving

Eclectische villa met een tweetal koetshuizen, omgeven door de restanten van een historische parkaanleg. Zelfstandige bescherming is voor deze parkaanleg niet meer gerechtvaardigd.

Op de westoever van de Jeker, tegenover het jongste koetshuis, bevindt zich de Nekummermolen, een vernismolen uit 1869.

Waardering

De Villa Canne met bijbehorende koetshuizen en vernismolen is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische, landschappelijke en typologische ontwikkeling.

De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van architect Sandhovel bij de villaverbouwing in 1905, de esthetische kwaliteiten van het geheel en de toegepaste ornamentiek.

Het complex is van bijzondere betekenis vanwege de situering, de inrichting en de voorzieningen, is van zeer bijzondere betekenis voor het aanzien van de streek en heeft een historisch-ruimtelijke relatie met het omringende landschapspark en de Jeker.Villa en koetshuizen beschikken over een redelijk tot hoge architectonische gaafheid. Het complex heeft samenstellende delen van hoogwaardige architectonische kwaliteit en is van zeer groot belang voor de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Bovendien vormt de Villa Canne met beide koetshuizen een geheel met een aanzienlijke regionale zeldzaamheidswaarde.