Maastricht O 5133
Maastricht O 6091
Maastricht O 6092
Maastricht O 5148
Mergelweg 454, 6212 XK te Maastricht

Inleiding

Eclectisch LANDHUIS genaamd Villa Canne, XIXB-XXa, in PARKAANLEG. Omstreeks het midden van de negentiende eeuw gebouwd in opdracht van de Maastrichtse industrieel Petrus Regout. In 1879 aan de rechterzijgevel uitgebreid met een keuken en een dienstverblijf, in 1905 verbouwd naar ontwerp van architect Sandhövel en omstreeks 1920 voorzien van een vernieuwde kapconstructie. In 1976 kreeg de blinde linker zijgevel nieuwe vensterkozijnen. De smeedijzeren serres aan noord- en oostgevel zijn verwijderd, evenals de smeedijzeren terrasbalustrade aan de zuidgevel.

Omschrijving

De Villa Canne heeft een souterrain, twee bouwlagen en een zolderverdieping op een rechthoekige plattegrond, plus een aanbouw van een bouwlaag aan de westelijke zijgevel. Het huis heeft een licht hellend schilddak met dakschilden aan voor- en achtergevel. Paarse leien in schubdekking. Dakkapellen met rondboogfronton en diamantkoppen. Dakkapellen met verticaal ingedeelde drieruitsvensters in de afgeplatte mansardekap van de aanbouw. Bakgoten met bloktandlijst. Stucplint met keldervensters in de zuidgevel. Gepleisterde optrek, gestucte hoek-, venster-, gevel- en kroonlijsten. Hardstenen vensterdorpels. Gevelindeling met behulp van stuclisenen. Bakstenen zijgevels, gemetseld in kruisverband, hardstenen dorpels. Hoofdvolume met symmetrische noord- en zuidgevel, voorzien van drie vensterassen. Middenrisalieten met vernieuwde stalen deuren inclusief zij- en bovenlichten in jugendstilmotief, balkons in de tweede laag en uitlopend in topgevels met fronton en nokpion. Segmentboogvormige gestucte vensterlijsten met diamantkopkuiven, houten T-vensters en hardstenen dorpels; segmentboogvormige dubbele houten balkondeuren achter een smeedijzeren balustrade. Verticaal gelede segmentboogvormige topgevelvensters. In westgevel van de aangebouwde keukenruimte een segmentboogvormige houten deur met bovenlicht en recente luifel, waarnaast een segmentboogvormig, verticaal ingedeeld zijlicht, twee rechthoekige houten ongelede vensters. In de tweede laag van de vrijgebleven rechterzijgevel geprofileerde bakstenen schoorsteenaanzetten, een rechthoekig houten T-venster en een rechthoekig, dubbel houten kruiskozijn. Kroonlijst met stuckaders. Tegen de oostgevel van het huis restanten van een druivenkas met betonnen, pseudo-rustieke plantenbakken op een bordes met centraal geplaatste hardstenen traptreden. Segmentboogvormige T-vensters en verticaal ingedeelde kozijnen. Noordgevelbordes met traptreden, recente bordestegels. Achtergevelbordes met mozaïektegels, vier centraal geplaatste hardstenen traptreden. Balustrade is verwijderd.

INTERIEUR De indeling van de begane grond is ongewijzigd, indeling verdieping enigszins aangepast. Van belang zijn onder meer de marmeren haardpartijen; de parketvloer op de begane grond; stucrozetten en -lijsten; lambriseringen; paneeldeuren, waaronder een viertal dubbele in de centrale gang; mozaïektegelvloeren; trappenhuis met balustrade. De muren van het souterrain zijn opgetrokken in mergel.

Villa Canne is gesitueerd in een park waarin restanten van een aanleg in landschapsstijl nog aanwezig zijn. De aanleg strekt zich zuidwaarts uit tot aan de scherpe bocht van de Jeker, loopt vandaar oostwaarts in de richting van de Mergelweg en houdt op bij de toegangsweg naar de naburige watermolen. In de tuin zijn onder meer van belang de solitaire boomgroep in de ruimte vóór het huis, enkele solitaire beuken terzijde van en achter het huis, het restant van de bosaanleg aan de Jekerzijde, het in curven verlopend tuinpad en een waardevolle groenzone ten zuiden van de aanleg. Twee bakstenen hekpijlers met stucwerk ornamenten, waartussen een dubbel smeedijzeren hekwerk, flankeren de oprijlaan.

Waardering

Het van oorsprong negentiende-eeuwse fabrikantenhuis Villa Canne is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van architect Sandhövel bij de ingrijpende verbouwing van 1905, de esthetische kwaliteit en de ornamentiek. De Villa Canne heeft een sterke functionele relatie met de koetshuizen aan de Mergelweg en Nekummerweg, is van belang vanwege de situering, van belang voor het aanzien van de streek en heeft een historisch-ruimtelijke relatie met de omringende parkaanleg. De villa is in redelijke mate gaaf gebleven en is van groot belang in relatie tot de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Bovendien is er sprake van een aanzienlijke regionale zeldzaamheidswaarde.