Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506364
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82907/42
Kadastrale aanduiding
Kralingen D 9670
Laan van Ypenhof 4, 3062 ZN te Rotterdam

Omschrijving

Omschrijving portierswoning "De Ypenhof".

Inleiding:

PORTIERSWONING met bijbehorende brug bij het van oorsprong 18de-eeuwse landgoed "De Ypenhof", gebouwd in 1929 in Amsterdamse Schooltrant naar ontwerp van architect W. Kromhout in opdracht van reder A.J.M. Goudriaan.

NB De portierswoning behoorde bij het in 1986 afgebrande villacomplex "de Ypenhof" bestaande uit een landhuis, een gastenverblijf en een chauffeurswoning. Dit alles binnen een tuinaanleg van L. Copijn.

Omschrijving:

De uit twee woonlagen bestaande portierswoning is opgetrokken in baksteen op een onregelmatige plattegrond onder een geprononceerd rieten mansardedak, links en rechts verder doorlopend als lessenaarsdak boven de kleine uitbouwen van de verder aan de hoeken licht afgeschuinde kubus-vormige woning.

De gevarieerde vensters zijn alle gevat in houten kozijnen.

In de voorgevel wordt het dak doorbroken door een rechthoekig zesledig venster, in de zijgevels door twee van boven ronde gelede dakkapellen. In de nok bevinden zich aan weerszijden kleinere dakkapelletjes.

De ingang, ingeleid door twee gemetselde treden, bevindt zich inpandig in de rechter uitbouw en wordt geaccentueerd door een natuurstenen latei. Hier zorgt een klein drie-ledig strokenvenster voor verlichting.

De voorgevel is symmetrisch geleed door een tuindeur, in de as van het erboven gelegen dakraam, en een krachtig omlijnde vensterstrook over de gehele breedte van de pui. In de linker uitbouw herhaalt zich de gehanteerde venstergeleding op kleinere schaal.

De woning vormt één sculpturaal "Gesamtkuntwerk" met de gemetselde brug, bestaande uit zware pijlers en Art-Déco hek, en de ommuring van het voor de woning gelegen terras.

Waardering:

Portierswoning met bijbehorende brug, hek en ommuring bij het voormalig landgoed "Ypenhof".

In Rotterdam zeldzaam voorbeeld van Amsterdamse School en beeldbepalend onderdeel van de historische bebouwing aan de 's Gravenweg, als zodanig van algemeen belang uit oogpunt van architectuur- en cultuurhistorische waarden.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Portierswoning portierswoning; brug; hek; ommuring

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1928
1929
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K) portierswoning; brug; hek; ommuring

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kromhout, W. ; Stad Rotterdam II
architect / bouwkundige / constructeur