Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
506620
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
6 februari 1997
Kadaster deel/nr: 
82635/96
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Maastricht
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Maastricht
X-Y coördinaat: 
176581 - 317040

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

LANDHUIS in het Maastrichtse villapark, 1920. Gebouwd in een traditionele stijl met historiserende elementen naar een ontwerp van de architecten V.F. Marres en W.J. Sandhövel. Opdrachtgever was J.H.B.M. Verhulst. De aangebouwde praktijkruimte en de bijbouwen in de tuin zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Vrijstaand landhuis met twee bouwlagen plus souterrainverdieping op rechthoekige plattegrond in lengterichting. Opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband. Plint met rollaag, hardstenen dorpels, aanzienlijke vensterstrekken. Rollaag ter hoogte van de dorpels in de tweede bouwlaag.

Het geheel wordt gedekt door een gebroken schilddak met verbeterde rode Hollandse pannen. Op drie dakvlakken een dakkapel, elk met drie rechthoekige houten zesruits vensters.

Hoogoplopende schoorstenen, nokpion. Luifelgoten.

Symmetrische voorgevel met drie vensterassen, gescheiden door bakstenen bloklisenen. In de middenas zijn verdiepte dubbele terras- en balkondeuren met luiken geplaatst, waarvan elk glaspaneel een tienruits roedeverdeling heeft. Op de begane grond een verhoogd terras met traptreden, een gemetselde balustrade met hardstenen afdekking. Daarboven een balkon met vrijwel identieke balustrade en houten vlaggemast. De terras- en balkondeuren bevinden zich onder een segmentboog met aanzienlijke strek, voorzien van hardstenen aanzetstenen. In de zijassen twee rechthoekige houten vensters met luiken, verticaal geleed, zestienruits roedeverdeling. Alle venster- en deurluiken met eenvoudige kadervormige versiering, ruitvormige kijkgaten en karakteristiek hangwerk.

Onregelmatig ingedeelde linkerzijgevel met bakstenen bloklisenen op de gevelhoeken. In de middenas bevindt zich een houten paneeldeur met glas-in-lood zijlicht onder een verankerde houten deurluifel. Daarboven twee verticaal gelede glas-in-lood trappenhuisvensters. In de linkeras zijn nieuwe dubbele kunststoffen terrasdeuren met kleine roedeverdeling geplaatst, ter vervanging van een uitgebroken zijgevelvenster. Hierboven een rechthoekig houten venster met zesruits roedeverdeling.

Asymmetrisch ingedeelde rechter zijgevel met twee vensterassen en bakstenen bloklisenen op de gevelhoeken. In de rechteras een halfronde erker met balkon voorzien van een drietal rechthoekige houten 16-ruits schuifvensters, opengewerkte balustrade, dubbele houten balkondeuren met kleine roedeverdeling en luiken. In de linkeras twee rechthoekige houten, verticaal ingedeelde 16-ruits vensters met luiken. Gevelsteen met opschrift "berg en rust" en voorstelling van berglandschap in relief.

De achtergevel, deels aan het oog onttrokken door de aangebouwde praktijkruimte, is onregelmatig ingedeeld. Rechthoekige houten vensters met luiken of rolluik, achtruits roedeverdeling per glaspaneel.

Het pand wordt grotendeels omgeven door een gestileerd smeedijzeren hekwerk op bakstenen basement.

De indeling van het interieur is deels intact, maar niet betrokken bij de bescherming.

Waardering

Het landhuis is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, de betrokkenheid van de architecten Marres en Sandhövel en de hoogwaardige esthetische kwaliteit van hun ontwerp. Verder is het landhuis van betekenis als onderdeel van het Maastrichtse villapark, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van nationaal belang is. Door de situering in dit geheel is het pand sterk verbonden met de ontwikkeling van de stad, van belang voor het aanzien van de stad en bestaat er een historisch-ruimtelijke relatie met de wegen, waterpartijen en groenvoorzieningen in de directe omgeving.

Het exterieur van het pand verkeert in zeer gave staat en is bovendien van groot belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaPrins Bisschopsingel66211 JXVillaparkMaastricht

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Landhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MaastrichtD3703

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismeinvloeden

historiserende invloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Stadsvilla

Op de ontwerptekeningen aangemerkt als landhuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19201920exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Marres, V. ; Limburgarchitect / bouwkundige / constructeur
Sandhövel, W.J. ; Limburgarchitect / bouwkundige / constructeur
Verhulst, J.H.B.M. ; Limburgopdrachtgever