Maastricht E 2365 A4
Maastricht E 2365 A3
Maastricht E 3404
Maastricht E 3405
Blekerij 62 A, 6212 XW te Maastricht
Blekerij 62 B, 6212 XW te Maastricht

Inleiding

Halfvrijstaand DUBBEL HERENHUIS op de westelijke oever van de Maas, 1932-1933. Gebouwd in functionalistische stijl naar een ontwerp van bouwkundig student J. Huysmans, in opdracht van J. van der Port. De stalen vensterkozijnen in de achtergevel en in een travee van de zijgevel zijn vervangen door kunststoffen vensterkozijnen met identieke geleding.

Omschrijving

Het dubbele herenhuis heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond met afgeronde hoekpartij, is deels onderkelderd en bestaat uit in elkaar grijpende bouwvolumes: een L-vormig bouwvolume van vier bouwlagen, een afgerond bouwvolume van drie lagen in de oksel en een bouwvolume van drie bouwlagen met entreepartij aan de zuidzijde van het L-vormig volume.

Het drielaagse volume is in elke laag voorzien van een afgerond, verticaal geleed stalen kozijn met glas-in-lood en in de twee bovenste lagen van een balkon. Aan de zuidzijde bevindt zich een klein drielaags volume van een vensteras met de entreepartij van pand 62B, waarboven twee rechthoekige, verticaal gelede stalen vensters. De gevel van het L-vormig volume is aan de straatzijde voorzien van een vensteras, waarin vier identieke stalen vensterkozijnen met dubbele verticale kozijngeleding geplaatst zijn. De gevel aan de opritzijde, met de entree van pand 62A, heeft twee vensterassen. Boven de entree drie rechthoekige, verticaal gelede stalen vensters, daarnaast vier kunststoffen vensterkozijnen met dubbele verticale geleding. De twee vensterassen in de achtergevel zijn voorzien van kunststoffen vensters met behoud van de oorspronkelijke, dubbele verticale indeling. Op de begane grond is een grote kunststoffen schuifpui geplaatst, waarvoor de onderdorpel is uitgebroken. Houten paneelvoordeuren met glaspanelen, glas-in-lood zijlichten.

De gevels, bakstenen muren met wit pleisterwerk, zijn vlak en sober. Het geheel is voorzien van een plat dak, enkele geprofileerde schoorsteenaanzetten en betonlateien. De indeling van het interieur, waarin zich overigens geen beschermde onderdelen bevinden, is grotendeels intact gebleven.

Waardering

Het dubbele herenhuis is van cultuurhistorische waarde vanwege de belangrijke innovatieve waarde. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de functionalistische bouwstijl, de betrokkenheid van architect Huysmans, de zeer grote esthetische kwaliteiten van zijn ontwerp, het ontbreken van elke vorm van ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen de vormgeving van het exterieur en de interieurindeling.

Het pand is van bijzondere betekenis vanwege de situering, is als zodanig verbonden met de ontwikkeling van de stad, is van bijzondere betekenis voor het aanzien van Maastricht en heeft vanwege de situering op de Maasoever een historisch-ruimtelijke relatie met deze rivier en het daarmee parallel lopende, inmiddels gedempte kanaal Maastricht-Luik. Het dubbele herenhuis beschikt daarnaast over een hoge mate van gaafheid, zeldzaamheid en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Bovendien is er sprake van bovenregionale architectuurhistorische zeldzaamheidswaarden.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Dubbel woonhuis

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis Dubbel herenhuis