Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506649
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82636/21
Kadastrale aanduiding
Maastricht B 3624
Hondstraat 2 A, 6211 HX te Maastricht
Hondstraat 2 B, 6211 HX te Maastricht

Omschrijving

Inleiding

Dubbel WOONHUIS in zakelijk expressionistische stijl, 1935. Ingepast in de structuur van de oude binnenstad, op de hoek van Bredestraat en Hondstraat. Het pand werd gebouwd in opdracht van J.H. van Munster, naar een ontwerp van architect A. Schellinx. Het hoekvolume op de begane grond heeft inmiddels een winkelbestemming gekregen.

Omschrijving

Dubbel woonhuis. Het pand 2b telt drie bouwlagen met souterrain en zolderverdieping op een rechthoekige plattegrond en is voorzien van een zadeldak met een bakgoot op consoles. Pand 2a heeft een zeer smalle, onregelmatige plattegrond met afgeronde gevelhoek. Drie bouwlagen plus een souterrain onder een in hoogte verspringend plat dak, deels voorzien van een dakterras met balustrade.

Pand 2b heeft een symmetrische voorgevel. Centraal op de begane grond bevindt zich de rechthoekige houten voordeur onder betonlatei met bovenlicht. Aan weerszijden een dubbele vensteras. Rechthoekige verticaal ingedeelde houten vensters in de tweede en derde laag, rechthoekige ongelede houten vensters met recente rolluiken in de eerste laag.

Pand 2b heeft een ten opzichte van pand 2a teruggerooide, wigvormige entreepartij. Hierin een houten paneeldeur onder betonlatei met zij- en bovenlichten, plus twee ronde houten trappenhuisvensters. Het afgeronde hoekvolume is in elke laag voorzien van verticaal ingedeelde vensterreeksen met glas-in-lood. Vanaf de tweede bouwlaag stulpt de gevel uit, een constructie die wordt gedragen door een betonvloer. Het geheel kenmerkt zich door een met hardsteen beklede plint en portieklijsten; een geel genuanceerde bakstenen optrek in kettingverband; betonnen lateien en luifels; vensterrollagen; groen geglazuurde dorpels. De achtergevels zijn sober en gemetseld in kruisverband.

De interieurindeling van beide panden is grotendeels intact, maar bevat geen beschermenswaardige onderdelen.

Waardering

Het dubbele woonhuis aan de Hondstraat 2 a,b is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de vormgeving en bouwstijl en de hoogwaardige esthetische kwaliteit. Vanwege de door een straathoek bepaalde plattegrond is er een sterke samenhang tussen exterieur en interieur.

Uit oogpunt van ensemblewaarden is het pand van belang als zeer belangrijk onderdeel van het beschermde stadsgezicht, van zeer bijzondere betekenis vanwege de situering en voor het aanzien van de binnenstad.

Het pand is van belang vanwege de architectonische gaafheid en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stad. Tenslotte is er sprake van een architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Dubbel woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1935
1935
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Benedenwoning
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Bovenwoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Schellinx, A. ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur
Munster, J.H. van ; Limburg
opdrachtgever