Maastricht A 6225
Rechtstraat 2, 6221 EJ te Maastricht

Inleiding

SACRISTIE, PAROCHIEHUIS en KAS, 1933, gebouwd tegen de noordelijke beuk van de rijksbeschermde St.Martinuskerk aan de Rechtstraat. Ontwerp in zakelijk expressionistische stijl van architect Alphons Boosten, in opdracht van ht R.K. Kerkbestuur St.Martinus te Wyck-Maastricht. Het glazen dak van de plantenkas is inmiddels vervangen door een leiendak en de kas is in gebruik als garage.

Omschrijving

Het parochiehuis heeft een souterrain, drie bouwlagen plus zolderverdieping op een min of meer rechthoekige grond. Het geheel ligt in dwarsrichting ten opzichte van de Oeverwal en wordt gedekt door een zadeldak met leien, incl. luifelgoten. Aan de oostgevel een risaliet met trappenhuis onder een asymmetrisch zadeldak met plat. Tegen het trappenhuisrisaliet een aangebouwde plantenkas van een bouwlaag onder een geknikt, oorspronkelijk glazen lessenaarsdak met luifelgoot, gericht op het zuiden. In de oksel van parochiehuis en kas een entreepartij, waaronder een souterrainingang.

Het geheel is opgetrokken in baksteen, gemetseld in staand verband. Doorlopende lijst met zaagtandornamenten onder de luifelgoot. In de west-, noord- en oostgevel door bakstenen traceringen gescheiden, horizontaal ingedeeld rechthoekige houten venstersreeksen, ongeglazuurde rode dorpellijsten.

Siermetselwerk in blokverband boven deze vensters. In de plint van de noordelijke zijgevel geprofileerde horizontale lijsten tussen de souterrainvensters. Het trappenhuisrisaliet aan de oostgevel heeft een op het noorden gerichte uitstulpende gevel met horizontaal ingedeelde rechthoekige houten vensters, bekroond door een houten kolom die het platte dakdeel draagt.

Vensterreeksen onder de overstekken van het trappenhuisrisaliet.

De trapbalustrade van de oostelijke entreepartij is voorzien van siermetselwerk in blokverband. Souterrainingang onder luifel op klossen. Vensterrollagen. Topgevelvlechtingen.

De voormalige kas, met diverse oude grafstenen tegen de blinde noordgevel, heeft een vanwege de doorlopende plint versmalde, spitsboogvormige, dubbele houten toegangspoort. Asymmetrische, trapgevel. Geprofileerde plint met rode ongeglazuurde lijst. Het gebroken lessenaarsdak met leien loopt door tot een boven de plint geplaatste vensterreeks. Deze plint wordt gesteund door twee kleine beren met ongeglazuurde rode afdekking.

De INTERIEURindeling van sacristie, parochiehuis en kas is vrijwel ongewijzigd. Op de begane grond was oorspronkelijk de sacristie ingericht. Deze ruimte wordt thans gebruikt als bidkapel. Hierin zijn onder meer van belang de glas-in-loodvensters, gesigneerd met "Jerome, 1946" en een door architect Boosten ontworpen wijwatervat. Eenvoudig, maar karakteristiek trappenhuis. Boven de bidkapel bevindt zich parochiehuis 't Hiemelke.

Waardering

De uitbreiding van de St.Martinuskerk met een sacristie, parochiehuis en kas is van cultuurhistorische waarde als een bijzonder specimen van een culturele, geestelijke, sociale en typologische ontwikkeling.

De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de expressionistische bouwstijl, de betrokkenheid van architect Alphons Boosten, de esthetische kwaliteiten van zijn ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek.

Het betreft de bescherming van een voor het overige rijkswege beschermdekerk, gesitueerd in het beschermde stadsgezicht Maastricht. Het pand is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van het stadsdeel Wyck en van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad.

Het pand is van belang wegens de architectonische gaafheid.

Bovendien is sprake van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.