Maastricht A 7338 A16
Maastricht A 7338 A15
Maastricht A 7338 A31
Wycker Brugstraat 26, 6221 ED te Maastricht
Wycker Brugstraat 28, 6221 ED te Maastricht
Wycker Grachtstraat 10, 6221 CW te Maastricht

Inleiding

Functionalistisch WARENHUIS, in 1932 gebouwd naar een ontwerp van architect J. Joosten in opdracht van de Firma W.H. Maussen.

Omschrijving

Hoekpand met vier bouwlagen en een souterrainverdieping, afgedekt met een plat dak in beton. Het toegepaste bouwmateriaal is eveneens beton.

In de eerste bouwlaag een winkelgalerij met een met marmer beklede plint, kunststoffen vensterkozijnen en een met trespa beklede betonluifel. Dit gedeelte is gerenoveerd met behoud van de oorspronkelijke indeling en de authentieke 18-ruits bovenlichten. Tweede en derde bouwlaag met afgeronde hoek. In de vierde bouwlaag een balkongalerij deels onder overstek van het plat dak, vensters met rechthoekige stalen kozijnen met kleine roedeverdeling. In de tweede bouwlaag 6-ruits vensters, in de derde bouwlaag 4-ruits vensters. Beton dorpelstenen. Geveldelen bekleed met trespa.

De oostgevel wordt afgesloten door een torenachtig geveldeel over vier bouwlagen met in elke bouwlaag trappenhuisvensters.

Waardering

Het voormalig Warenhuis Maussen is van architectuurhistorische waarde wegens het belang van het ontwerp voor de geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van architect J. Joosten en wegens de toepassing van beton als bouwmateraal. Het pand is als onderdeel van de Wycker Percee een zeer belangrijk onderdeel in het beschermde stadsgezicht, is vanwege deze situering ten zeerste verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van de stad en van zeer bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Het pand is van belang vanwege de redelijke mate van gaafheid en is van importantie in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien is er in regionaal perspectief sprake van een hoge mate van architectuurhistorische zeldzaamheid.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)

Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Warenhuis