Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
506865
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Ambtenarenwoningen "Woningzorg"
Complexnummer: 
506864 - Ambtenarenwoningen "Woningzorg"
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 februari 1997
Kadaster deel/nr: 
10297/31
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Maastricht
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Maastricht
X-Y coördinaat: 
177569 - 317661

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Carré met 40 AMBTENARENWONINGEN van de Bouwvereniging "Woningzorg" te Maastricht, 1920-21. Gebouwd door aannemersfirma L.H. Bredero te Utrecht, naar een ontwerp van de Maastrichtse architecten V. Marres en W. Sandhövel, in een traditionele bouwstijl met expressionistische elementen.

In 1961/62 vernieuwing keukens en badkamers, voordeuren, plaatsing cv-installaties; 1963, bij aanleg van tunnel onder spoorwegemplacement werden de tuinmuren van Kunrader steen langs de Scharnerweg verwijderd; 1987, groot onderhoud, waarbij bij alle panden aluminium ventilatieschuiven aan de buitenramen en -deuren werden aangebracht, het hang- en sluitwerk van alle buitenramen en deuren vernieuwd, het schilderwerk vernieuwd; 1993, vernieuwing rode Tuiles du Nord. De rolluiken, de zonneschermen en de incidentele achtergevelaanbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Veertig ambtenarenwoningen in gesloten bebouwingscarré met gevarieerde rooilijnen. De vier straatwanden zijn gevarieerd samengesteld: Meerssenerweg 327-351 met de woningtypen K,B,A,G,F,E,E,F,G,A,A,N,N; Scharnerweg 134-146 met de woningtypen B,A,A,A,A,N,N; Prof.P.Willemstraat 48-72 met de typen J,B1,A,C,D,E,E,D,C,A,A,B1,M; Prof.Roerschstraat 1-13 met de woningtypen J,B,A,A,A,B,K.

De woningen beschikken over verschillende plattegronden: rechthoekig (type A, type B1, type D), rechthoekig met een afgeschuinde hoekpartij aan de achtergevel (type B), rechthoekig met een afgeschuinde hoekpartij aan de voorgevel (type C), rechthoekig met een uitbouw aan de voorgevel (type E), L-vormig (type F), L-vormig met een afgeschuinde hoekpartij aan de voorgevel (type G), driehoekig met een afschuining aan voor- en achtergevel (type J), driehoekig met een afschuining aan de achtergevel (type K), L-vormig met een afgeronde hoekpartij (type M) en een plattegrond met niet-evenwijdige buitenmuren (typen N).

De panden hebben twee, deels drie (in geval van een hoektoren) bouwlagen met souterrain- en zolderverdieping, allen gesitueerd in dwarsrichting ten opzichte van de straatweg. De hoektypen J,K,M en N plus de tussenwoningen van het type F zijn voorzien van drie vensterassen, de overige woningen van twee.

Beeldbepalend zijn de hoekwoningen met torens en flankerende topgevels met vlechtingen (typen K, N), waarbij het type K zich behalve door de plattegrond eveneens van het type N onderscheidt door de verdiepte rondboogvormige portieken. Ook de hoekwoning van het type M, plus de tussenwoningen van het type B1 hebben een topgevel met vlechtingen.

De gevels van de typen A en B zijn ten opzichte van elkaar gespiegeld.

De tussenpanden van het type C en G en de hoekpanden van het type J hebben een entreepartij in de afgeschuinde hoek, waarboven een in het dak doorlopend geveldeel. De teruggerooide woningen van het type E aan de Meerssenerweg en de Prof.P.Willemstraat zijn voorzien van een dubbele erker met balkon, een trapgewijs oplopend scheidingsmuurtje, betonlateien en een in het dak doorlopend geveldeel.

Alle woonhuizen zijn opgetrokken in baksteen. De voorgevels zijn gemetseld in kettingverband, de achtergevels in halfsteens verband. Lage plint met rollaag. Hardstenen dorpels. Geprofileerde rondboogvormige deurlijsten, met drie- of vijfvoudige rollagen. Vensterstrekken met geprofileerde lijsten. Verticaal siermetselwerk tussen de venster- en deurkozijnen van de eerste en tweede bouwlaag. Strekken boven de vensters- en deuren in de eerste bouwlaag van de achtergevels.

Doorlopende rollaag in de kroonlijst. Diverse achtertuinmuurtjes met ezelsrug.

In tegenstelling tot de voordeuren zijn de overige venster- en deurkozijnen van zowel voor- als achtergevels vrijwel volledig intact gebleven, inclusief de kleine roedeverdeling. In de voorgevels betreft het: meervoudig gekoppelde, rechthoekige houten kruiskozijnen met vierruits bovenlichten; zowel enkel- als meervoudig verticaal gelede, rechthoekige houten vensterkozijnen met zesruits roedeverdeling per paneel; vier- en zesruits vensters; tweeruits deurzijlichten; verticaal gelede dakkapelkozijnen met achtruits roedeverdeling; rechthoekige houten balkondeuren met zijlichten, als geheel voorzien van kleine roedeverdeling; in de achtergevels: meervoudig verticaal gelede, rechthoekige houten vensterkozijnen met zesruits roedeverdeling per paneel; rechthoekige houten deuren, deels met drieruits bovenlichten en deels met drieruits bovenlicht én achtruits zijlicht; rechthoekige dubbele houten terrasdeuren met zesruits bovenlicht en zijlichten met vierruits bovenlicht; rechthoekige houten vensters met zesruits roedeverdeling.

Het geheel wordt gedekt door torenspitsen, zadel- en schilddaken met rode Tuiles du Nord. Gedeeltelijke overstekken. Dakkapellen onder insteekkap, voorzien van kleine klauwstukken. Uitkragende nokschoorstenen. Nokpionnen.

Tuinmuurtjes van Kunrader steen met scharnierende houten hekwerken, gerenoveerd in overeenstemming met het oorspronkelijke ontwerp. In de achtertuinen bevinden zich, op de kruispunten van vier en zes percelen, gemeenschappelijke houten tuinhuisjes onder tentdaken met rode muldenpannen en zinken nokpionnen.

Waardering

De ambtenarenwoningen zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van de architecten Marres en Sandhövel, de zeer hoogwaardige esthetische kwaliteiten van hun ontwerp en de ornamentiek.

De woningen zijn van zeer bijzondere betekenis vanwege de situering, die ten zeerste verbonden is met de uitbreiding van de stad aan de oostzijde van het stationsemplacement en van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad.

De woningen beschikken over een hoge mate van architectonische gaafheid en zijn van belang vanwege de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien is er in regionaal kader sprake van een redelijke typologische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMeerssenerweg3276224 AKMaastricht
NeeProfessor Roerschstraat16224 CGMaastricht
NeeProfessor Pieter Willemsstraat566224 CEMaastricht
NeeProfessor Pieter Willemsstraat586224 CEMaastricht
NeeProfessor Pieter Willemsstraat606224 CEMaastricht
NeeProfessor Pieter Willemsstraat666224 CEMaastricht
NeeProfessor Pieter Willemsstraat686224 CEMaastricht
NeeProfessor Pieter Willemsstraat706224 CEMaastricht
NeeProfessor Pieter Willemsstraat726224 CEMaastricht
NeeProfessor Roerschstraat36224 CGMaastricht
NeeProfessor Pieter Willemsstraat526224 CEMaastricht
NeeProfessor Roerschstraat56224 CGMaastricht
NeeProfessor Roerschstraat76224 CGMaastricht
NeeProfessor Roerschstraat96224 CGMaastricht
NeeProfessor Roerschstraat116224 CGMaastricht
NeeProfessor Roerschstraat136224 CGMaastricht
NeeProfessor Pieter Willemsstraat626224 CEMaastricht
NeeProfessor Pieter Willemsstraat646224 CEMaastricht
NeeProfessor Pieter Willemsstraat546224 CEMaastricht
NeeProfessor Pieter Willemsstraat506224 CEMaastricht
NeeMeerssenerweg3296224 AKMaastricht
NeeMeerssenerweg3456224 AKMaastricht
NeeMeerssenerweg3316224 AKMaastricht
NeeMeerssenerweg3336224 AKMaastricht
NeeMeerssenerweg3356224 AKMaastricht
NeeMeerssenerweg3376224 AKMaastricht
NeeMeerssenerweg3396224 AKMaastricht
NeeMeerssenerweg3416224 AKMaastricht
NeeMeerssenerweg3436224 AKMaastricht
NeeMeerssenerweg3476224 AKMaastricht
NeeProfessor Pieter Willemsstraat486224 CEMaastricht
NeeMeerssenerweg3496224 AKMaastricht
NeeMeerssenerweg3516224 AKMaastricht
NeeScharnerweg1346224 JKMaastricht
NeeScharnerweg1366224 JKMaastricht
NeeScharnerweg1386224 JKMaastricht
NeeScharnerweg1406224 JKMaastricht
NeeScharnerweg1426224 JKMaastricht
NeeScharnerweg1446224 JKMaastricht
NeeScharnerweg1466224 JKMaastricht

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MaastrichtG3838

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismeonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19201921exactvervaardiging