Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506865
Complexnummer
506864 - Ambtenarenwoningen "Woningzorg"
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82812/42
Kadastrale aanduiding
Maastricht G 3838
Meerssenerweg 327, 6224 AK te Maastricht
Meerssenerweg 329, 6224 AK te Maastricht
Meerssenerweg 331, 6224 AK te Maastricht
Meerssenerweg 333, 6224 AK te Maastricht
Meerssenerweg 335, 6224 AK te Maastricht
Meerssenerweg 337, 6224 AK te Maastricht
Meerssenerweg 339, 6224 AK te Maastricht
Meerssenerweg 341, 6224 AK te Maastricht
Meerssenerweg 343, 6224 AK te Maastricht
Meerssenerweg 345, 6224 AK te Maastricht
Meerssenerweg 347, 6224 AK te Maastricht
Meerssenerweg 349, 6224 AK te Maastricht
Meerssenerweg 351, 6224 AK te Maastricht
Scharnerweg 134, 6224 JK te Maastricht
Scharnerweg 136, 6224 JK te Maastricht
Scharnerweg 138, 6224 JK te Maastricht
Scharnerweg 140, 6224 JK te Maastricht
Scharnerweg 142, 6224 JK te Maastricht
Scharnerweg 144, 6224 JK te Maastricht
Professor Pieter Willemsstraat 48, 6224 CE te Maastricht
Professor Pieter Willemsstraat 50, 6224 CE te Maastricht
Professor Pieter Willemsstraat 52, 6224 CE te Maastricht
Professor Pieter Willemsstraat 54, 6224 CE te Maastricht
Professor Pieter Willemsstraat 56, 6224 CE te Maastricht
Professor Pieter Willemsstraat 58, 6224 CE te Maastricht
Professor Pieter Willemsstraat 60, 6224 CE te Maastricht
Professor Pieter Willemsstraat 66, 6224 CE te Maastricht
Professor Pieter Willemsstraat 68, 6224 CE te Maastricht
Professor Pieter Willemsstraat 70, 6224 CE te Maastricht
Professor Pieter Willemsstraat 72, 6224 CE te Maastricht
Professor Roerschstraat 1, 6224 CG te Maastricht
Professor Roerschstraat 3, 6224 CG te Maastricht
Professor Roerschstraat 5, 6224 CG te Maastricht
Professor Roerschstraat 7, 6224 CG te Maastricht
Professor Roerschstraat 9, 6224 CG te Maastricht
Professor Roerschstraat 11, 6224 CG te Maastricht
Professor Roerschstraat 13, 6224 CG te Maastricht
Professor Pieter Willemsstraat 62, 6224 CE te Maastricht
Professor Pieter Willemsstraat 64, 6224 CE te Maastricht
Scharnerweg 146, 6224 JK te Maastricht

Omschrijving

Inleiding

Carré met 40 AMBTENARENWONINGEN van de Bouwvereniging "Woningzorg" te Maastricht, 1920-21. Gebouwd door aannemersfirma L.H. Bredero te Utrecht, naar een ontwerp van de Maastrichtse architecten V. Marres en W. Sandhövel, in een traditionele bouwstijl met expressionistische elementen.

In 1961/62 vernieuwing keukens en badkamers, voordeuren, plaatsing cv-installaties; 1963, bij aanleg van tunnel onder spoorwegemplacement werden de tuinmuren van Kunrader steen langs de Scharnerweg verwijderd; 1987, groot onderhoud, waarbij bij alle panden aluminium ventilatieschuiven aan de buitenramen en -deuren werden aangebracht, het hang- en sluitwerk van alle buitenramen en deuren vernieuwd, het schilderwerk vernieuwd; 1993, vernieuwing rode Tuiles du Nord. De rolluiken, de zonneschermen en de incidentele achtergevelaanbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Veertig ambtenarenwoningen in gesloten bebouwingscarré met gevarieerde rooilijnen. De vier straatwanden zijn gevarieerd samengesteld: Meerssenerweg 327-351 met de woningtypen K,B,A,G,F,E,E,F,G,A,A,N,N; Scharnerweg 134-146 met de woningtypen B,A,A,A,A,N,N; Prof.P.Willemstraat 48-72 met de typen J,B1,A,C,D,E,E,D,C,A,A,B1,M; Prof.Roerschstraat 1-13 met de woningtypen J,B,A,A,A,B,K.

De woningen beschikken over verschillende plattegronden: rechthoekig (type A, type B1, type D), rechthoekig met een afgeschuinde hoekpartij aan de achtergevel (type B), rechthoekig met een afgeschuinde hoekpartij aan de voorgevel (type C), rechthoekig met een uitbouw aan de voorgevel (type E), L-vormig (type F), L-vormig met een afgeschuinde hoekpartij aan de voorgevel (type G), driehoekig met een afschuining aan voor- en achtergevel (type J), driehoekig met een afschuining aan de achtergevel (type K), L-vormig met een afgeronde hoekpartij (type M) en een plattegrond met niet-evenwijdige buitenmuren (typen N).

De panden hebben twee, deels drie (in geval van een hoektoren) bouwlagen met souterrain- en zolderverdieping, allen gesitueerd in dwarsrichting ten opzichte van de straatweg. De hoektypen J,K,M en N plus de tussenwoningen van het type F zijn voorzien van drie vensterassen, de overige woningen van twee.

Beeldbepalend zijn de hoekwoningen met torens en flankerende topgevels met vlechtingen (typen K, N), waarbij het type K zich behalve door de plattegrond eveneens van het type N onderscheidt door de verdiepte rondboogvormige portieken. Ook de hoekwoning van het type M, plus de tussenwoningen van het type B1 hebben een topgevel met vlechtingen.

De gevels van de typen A en B zijn ten opzichte van elkaar gespiegeld.

De tussenpanden van het type C en G en de hoekpanden van het type J hebben een entreepartij in de afgeschuinde hoek, waarboven een in het dak doorlopend geveldeel. De teruggerooide woningen van het type E aan de Meerssenerweg en de Prof.P.Willemstraat zijn voorzien van een dubbele erker met balkon, een trapgewijs oplopend scheidingsmuurtje, betonlateien en een in het dak doorlopend geveldeel.

Alle woonhuizen zijn opgetrokken in baksteen. De voorgevels zijn gemetseld in kettingverband, de achtergevels in halfsteens verband. Lage plint met rollaag. Hardstenen dorpels. Geprofileerde rondboogvormige deurlijsten, met drie- of vijfvoudige rollagen. Vensterstrekken met geprofileerde lijsten. Verticaal siermetselwerk tussen de venster- en deurkozijnen van de eerste en tweede bouwlaag. Strekken boven de vensters- en deuren in de eerste bouwlaag van de achtergevels.

Doorlopende rollaag in de kroonlijst. Diverse achtertuinmuurtjes met ezelsrug.

In tegenstelling tot de voordeuren zijn de overige venster- en deurkozijnen van zowel voor- als achtergevels vrijwel volledig intact gebleven, inclusief de kleine roedeverdeling. In de voorgevels betreft het: meervoudig gekoppelde, rechthoekige houten kruiskozijnen met vierruits bovenlichten; zowel enkel- als meervoudig verticaal gelede, rechthoekige houten vensterkozijnen met zesruits roedeverdeling per paneel; vier- en zesruits vensters; tweeruits deurzijlichten; verticaal gelede dakkapelkozijnen met achtruits roedeverdeling; rechthoekige houten balkondeuren met zijlichten, als geheel voorzien van kleine roedeverdeling; in de achtergevels: meervoudig verticaal gelede, rechthoekige houten vensterkozijnen met zesruits roedeverdeling per paneel; rechthoekige houten deuren, deels met drieruits bovenlichten en deels met drieruits bovenlicht én achtruits zijlicht; rechthoekige dubbele houten terrasdeuren met zesruits bovenlicht en zijlichten met vierruits bovenlicht; rechthoekige houten vensters met zesruits roedeverdeling.

Het geheel wordt gedekt door torenspitsen, zadel- en schilddaken met rode Tuiles du Nord. Gedeeltelijke overstekken. Dakkapellen onder insteekkap, voorzien van kleine klauwstukken. Uitkragende nokschoorstenen. Nokpionnen.

Tuinmuurtjes van Kunrader steen met scharnierende houten hekwerken, gerenoveerd in overeenstemming met het oorspronkelijke ontwerp. In de achtertuinen bevinden zich, op de kruispunten van vier en zes percelen, gemeenschappelijke houten tuinhuisjes onder tentdaken met rode muldenpannen en zinken nokpionnen.

Waardering

De ambtenarenwoningen zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van de architecten Marres en Sandhövel, de zeer hoogwaardige esthetische kwaliteiten van hun ontwerp en de ornamentiek.

De woningen zijn van zeer bijzondere betekenis vanwege de situering, die ten zeerste verbonden is met de uitbreiding van de stad aan de oostzijde van het stationsemplacement en van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad.

De woningen beschikken over een hoge mate van architectonische gaafheid en zijn van belang vanwege de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien is er in regionaal kader sprake van een redelijke typologische zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 506864. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1921
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden