506878 - Petite Suisse
Maastricht G 5313
Meerssenerweg 1, 6222 AE te Maastricht

Inleiding

Eclectisch LANDHUIS genaamd Petite Suisse annex Villa Kanjel annex Dr.Poelsoord, 1880, gesitueerd in een historische parkaanleg. Het huis werd gebouwd in opdracht van de familie Regout, naar een ontwerp van architect Wilhelm Wickop. Aan de achtergevel op het zuidoosten werd in 1950 het oorspronkelijke terras uitgebreid tot een aanzienlijke serre.

Het landhuis werd in 1994 gerenoveerd, waarbij de gevels hun oorspronkelijke kleurstelling terug kregen.

Omschrijving

Petite Suisse heeft een min of meer kruisvormige plattegrond, waarop een hoofdvolume van drie bouwlagen op vierkante plattegrond, geflankeerd door volumes van twee bouwlagen. Het noordelijke zijvolume heeft een rechthoekige plattegrond, het zuidelijke een L-vormige. De zijvleugels bevinden zich in lengterichting ten opzichte van de Meerssenerweg. Aan de westgevel, voor de eetzaal/personeelskamer, bevindt zich een aanzienlijk terras met zeven hardstenen traptreden, aan de oostzijde de serre. Aan de zuidoostzijde van het hoofdvolume is een toren van vijf bouwlagen geplaatst. Het gehele landhuis is voorzien van een souterrainverdieping.

Het hele landhuis kenmerkt zich door een hardstenen plint met segmentboogvormige souterrain-vensters, een gepleisterde optrek met stucwerkornamenten, dorpel- water en kroonlijsten.

Het landhuis wordt gedekt door afgeplatte mansardedaken, met leien in Maasdekking en zinken roeven. Afgeknot torendak met leien in Maasdekking, smeedijzeren hekwerk. Bakgoten, in de toren en bij het centrale bouwvolume rustend op consoles. De zijvolumes, het achterdakvlak van het hoofdvolume en de toren zijn voorzien van dakkapellen met houten rondboogfrontons en klauwstukken. Twee schoorstenen op het afgeplatte dakdeel van het hoofdvolume.

Centraal bouwvolume met vijf venstertraveeën, toren en bordes. De symmetrische voorgevel van dit volume wordt geleed door lisenen, voorzien van cannelures en bekroond met Coryntische kapitelen.

Risalerend geveldeel, waarin de drie vensters van de tweede bouwlaag zijn voorzien van rondboogfrontons. De voorgevel wordt bekroond door een topgevel met rondboogfronton, klauwstukken en schouderstukken met vazen. Aan de achtergevel bevindt zich een grote uitgebouwde erker met balkon.

De terugliggende zijvolumes hebben elk twee bouwlagen, een venstertravee in de voorgevel, drie in de zijgevel en een gevarieerd aantal in de achtergevel.

Rechthoekige houten T-vensters, rechthoekige stalen kruiskozijnen in de achtergevelerker. Rechthoekige, deels tweegewijs gekoppelde, ongelede houten vensters in de derde bouwlaag van het hoofdvolume en in de toren. Rechthoekige, deels dubbele houten paneeldeuren.

Bij de historische parkaanleg behoren twee stel hekpijlers in mergel, waartussen dubbele smeedijzeren hekwerken.

De indeling van het INTERIEUR is met uitzondering van de liftschachten/toileteenheden en de tussenwand in de eetzaal/personeelskamer min of meer intact gebleven. In het souterrain bevinden zich bakstenen tongewelven en klinkerbestrating. Op de begane grond zijn onder meer van belang de in neo-empire stijl vormgegeven centrale hal; de gesplitste eetzaal/personeelskamer met witmarmeren haardlijsten, stucplafond, eiken lambrizeringen, penanten met stucconsoles, parket en luchter; het eikehouten trappenhuis aan het einde van de centrale gang; tegelvloer en haardpartij van de keuken; de marmervloeren in hal en centrale gang; gestucte architraaflijsten en guirlandes boven de paneeldeuren.

Het interieur van de tweede bouwlaag is relatief sober en kenmerkt zich door grove eiken paneeldeuren in lijsten. Op deze verdieping is een kapelruimte ingericht waarvoor de houten vensterkozijnen in 1966 werden vervangen door stalen exemplaren met glas-in-lood van de Vaalsenaar F. Griesenbrock. Deze vensters zijn in 1994, bij de verbouwing van de kapel tot therapieruimte, verplaatst naar een aangrenzende ruimte en naar de zolder.

Waardering

Het landhuis Petite Suisse van de familie Regout is van cultuurhistorisch belang als zeer bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling.

De grote architectuurhistorische waarden worden bepaald door de eclectische bouwstijl, de betrokkenheid van architect Wickop, de esthetische kwaliteiten van zijn ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek.

De ensemblewaarden van landhuis zijn zeer groot. Petite Suisse maakt deel uit van een reeks, deels negentiende eeuwse landhuizen langs Meerssenerweg, Kruisdonk en Vaeshartelt, die vanwege de situering van belang zijn voor de ontwikkeling van het buitengebied van Maastricht. Petite Suisse is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de streek en heeft een zeer sterke historisch-ruimtelijke relatie met de omliggende parkaanleg en de loop van de Kanjelbeek.

Het pand beschikt over een redelijke mate van architectonische gaafheid en is van belang in relatie tot de gaafheid van de landschappelijke omgeving. Fabrikantenlandhuizen uit de tweede helft van de negentiende eeuw als Petite Suisse zijn, ook in relatie tot hun ouderdom, in regionaal perspectief zeer zeldzaam.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats