Petite Suisse, buitenplaats van de familie Regout, ca. 1880.

Landhuis van de architect Wilhelm Wickop in een historische parkaanleg van de tuinarchitect J. Gindra. Aan de noordzijde van het goed, langs de oprijlaan een koetshuis met dienstwoningen.

Onregelmatig gevormd complexterrein aan weerszijden van een beukenlaan in zuidoost- noordwestrichting. Aan de zuidzijde het landhuis met parkaanleg, aan de noordzijde het koetshuis, een weide en aan bosaanleg. De buitenplaats wordt aan de noordwestzijde, aan de noordoostzijde door het landgoed Marienwaard en de loop van de Kanjelbeek, aan de zuidoostzijde door de centrale beukenlaan, aan de zuidwestzijde door de Kanjelbeek.

Het landhuis bevindt zich in lengterichting tov de Meerssenerweg. Noordelijk daarvan, in dwarsrichting, het koetshuis. Hekpijlers onmiddelijk langs de Meerssenerweg, tuinaanleg hoofdzakelijk aan de oostzijde achter het huis.

Waardering

Het landgoed Petite Suisse is van grote cultuurhistorische waarde als zeer bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling.

Petite Suisse is vanwege bouwstijl en ontwerp, de betrokkenheid van de architecten Wickop en Gindra, materiaalgebruik, ornamentiek, alsmede de esthetische kwaliteiten van het geheel van zeer grote architectuurhistorische waarde.

Het complex Petite Suisse behoort tot een reeks grotendeels negentiende eeuwse buitenplaatsen langs de noordelijke uitvalsweg naar Meerssen, Vaeshartelt en Kruisdonk, is vanwege de situering van belang voor het aanzien van de streek en heeft een opmerkelijke inrichting. Het landgoed heeft een historisch-ruimtelijke relatie met de loop van de Kanjelbeek.

Bovendien is het complex van importantie vanwege de gaafheid, de hoogwaardige architectonische kwaliteit en van belang in relatie tot de gaafheid van de landschappelijke omgeving.

Het geheel is vanuit een regionaal perspectief architectuurhistorisch en typologisch zeldzaam.