Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
506880
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Koetshuis Petite Suisse
Complexnummer: 
506878 - Petite Suisse
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 februari 1997
Kadaster deel/nr: 
10297/28
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Maastricht
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Maastricht
X-Y coördinaat: 
178480 - 320024

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

KOETSHUIS met KOETSIERSWONINGEN in eclectische stijl, 1880, gesitueerd aan de noordzijde van het landhuis Petite Suisse. Gebouwd in opdracht van de familie Regout, naar een ontwerp van architect Wilhelm Wickop, gerenoveerd in 1994. De aangebouwde stal aan de noordzijde is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Koetshuis met koetsierswoningen op U-vormige plattegrond, gesitueerd in dwarsrichting ten opzichte van de oprijlaan van het landgoed. Eén bouwlaag plus zolderverdieping onder afgeplat mansardedak. Leien in schubdekking op de dakschilden, bitumen op de platte dakdelen. Bakgoten. Dakkapel boven de inrijpoort met rondboogfronton, klauwstukken en kruiskozijn. De overige dakdelen zijn voorzien van dakkapellen met verticaal gelede kozijnen. Tijdens de renovatie in 1994 werden de driehoekfrontons van deze dakkapellen verwijderd, evenals de hoogoplopende schoorstenen. Het zadeldak van de oostelijke achtergeveluitbouw is gedekt met zink.

Het gebouw heeft een geprofileerde, zwart geteerde plint, een gesausde bakstenen optrek in kruisverband met gesneden voegen. Kroonlijst met uitgemetselde consoles, dubbel muizetandornament. Geprofileerde vensterlijsten en hoeklisenen, afwisselend in bak- en hardsteen.

Hardstenen dorpels.

Symmetrisch vormgegeven, maar onregelmatig ingedeelde voorgevel, waarin een middenrisaliet met segmentboogvormige dubbele houten inrijpoort, voorzien van een verticaal ingedeeld bovenlicht en aanzet- en sluitstenen in de poortstrek. Gietijzeren beschermstukken voor de poortstijlen. Twee poortzijlichten, bestaande uit hoge, smalle rechthoekige houten kruiskozijnen met zesruits roedeverdeling. Aan de linkerzijde van het poortrisaliet een blinde vensterlijst met schoorsteenaanzet plus een rechthoekig houten kruiskozijn met zesruits roedeverdeling. Aan de rechterzijde een rechthoekig houten kruiskozijn met zesruits roedeverdeling.

Onregelmatig ingedeelde westgevel, waarin drie rechthoekige houten kruiskozijnen met zesruits roedeverdeling een rechthoekige houten woonhuisdeur met bovenlicht. Drie gelijkmatig over het dakschild verdeelde dakkapellen.

De achtergevel van het koetshuis is eveneens onregelmatig ingedeeld: drie rechthoekige houten kruiskozijnen met zesruits roedeverdeling, waartussen een rechthoekige houten deur met bovenlicht. Centraal in het dakschild een zolderluik en een dakkapel. Recente zoldervensters. Aan weerszijden van de achtergevel hoekrisalieten, waarin aan de binnenplaatszijde een rechthoekige houten deur met bovenlicht. Dwars op het oostelijke risaliet een uitgebouwde stalling van een laag onder zadeldak, waartegen een tweede stalling is gebouwd. Deze tweede stalling is uitgesloten van bescherming.

De oostelijke zijgevel is qua indeling identiek aan de west- en achtergevel. In de gevels van de uitbouw is een dichtgemetselde korfboogopening aangebracht, waarin een rechthoekige houten toegangsdeur met bovenlicht.

In het koetshuis gepleisterde bakstenen gewelven op stalen I-profielen, gesteund door ijzeren dwarsliggers. De indeling van het koetshuis is ten dele intact, maar het interieur bevat geen beschermde onderdelen.

Waardering

Het koetshuis van Petite Suisse is van cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling.

De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van architect Wickop, de esthetische kwaliteit van zijn ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek.

Het koetshuis is een zeer belangrijk onderdeel van de buitenplaats Petite Suisse, van bijzondere betekenis voor het aanzien van de streek en heeft een historisch-ruimtelijke relatie met landhuis en tuinaanleg.

Het koetshuis beschikt over een redelijke architectonische gaafheid en is van groot belang voor de structurele en visuele gaafheid van het landhuiscomplex Petite Suisse.

Bovendien beschikt het koetshuis in regionaal perspectief over een hoge mate van functionele en architectuurhistorische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMeerssenerweg1A6222 AEMaastricht

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenBijgebouwen kastelen enz.Koetshuis(L)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MaastrichtG5313

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801880exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Regout ; Limburgopdrachtgever
Wickop, Wilhelm ; Limburgarchitect / bouwkundige / constructeur