506890 - St. Lambertusparochie
Maastricht D 3639
Sint Odastraat 2, 6217 KN te Maastricht

Inleiding

Voormalige KAPELANIE van de St.Lambertusparochie, 1930-31. Gebouwd in zakelijk expressionistische stijl naar ontwerp van architect Ir. A. Swinkels, in opdracht van het bestuur van de St.Lambertusparochie. De aangebouwde carport met recent hekwerk en de in de achtertuin bijgebouwde fietsenstalling zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

De voormalige kapelanie heeft een L-vormige plattegrond met twee bouwlagen, souterrain-, zolderverdieping en vliering. Dwars op de achtergevel bevindt zich een uitgebouwd keukengedeelte met verbindingsgang naar de berging. Verbindingsgang en berging tellen één bouwlaag onder plat. Het pand is gesitueerd in lengterichting ten opzichte van de St.Odastraat.

Het geheel wordt gedekt door een schilddak met Hollandse pannen en luifelgoten, dat zich aan de achterzijde en een deel van de zijgevels verbreedt en enigszins geknikt doorloopt tot boven de eerste bouwlaag.

In het voordakvlak bevindt zich een dakkapel met vier rechthoekige houten vierruitsvensters, in het achterdakvlak soortgelijke dakkapellen ter hoogte van zolderverdieping en vliering. In de oksel van gevel en doorlopend dakschild is een licht risalerende, hooglopende bakstenen schoorsteen geplaatst. De vrijkomende zijdakvlakken zijn voorzien van leien. In het achterdakvlak is het uitgebouwde keukendeel voorzien van een insteekkap in schildvorm.

Het pand is opgetrokken op een in hoogte variërende, deels risalerende, deels terugliggende rood genuanceerde bakstenen plint. De optrek is van geel genuanceerde baksteen. Het geheel is gemetseld in Vlaams verband.

Vensterrollagen. Rode, ongeglazuurde dorpelstenen.

In de gevel in de St.Odastraat bevinden zich de rondboogvormige houten paneeldeur met glas-in-lood zijlicht, geflankeerd door een rechthoekig houten, verticaal ingedeeld 12-ruits venster, twee rechthoekige houten vierruitsvensters, een verticaal ingedeeld rechthoekig houten 8-ruits vensters. In de berging een rechthoekige houten vensterreeks met viermaal vierruits vensters. Hoog onder de luifelgoot bevinden zich twee rechthoekige houten vensters met vierruits roedeverdeling, waaronder een gekoppeld kozijn met drie van dergelijke vensters. Strek en bloktanddecoraties in de rondboogvormige deurlijst, geprofileerde bakstenen lijsten tussen de vensters onder het overstek.

De gevel aan de Past.Habetsstraat telt twee vensterassen, waarin vier- en tweegewijs gekoppelde rechthoekige houten 6-ruits vensters.

In de zijgevel twee vensterassen met drie- en tweegewijs gekoppelde rechthoekige houten vensters met 6-ruits roedeverdeling. In het driegewijs gekoppelde venster bevond zich oorspronkelijk een buitendeur. In de achtergevel een rechthoekig houten, drievoudig kruiskozijn met kleine roedeverdeling, in de gevels van de keukenuitbouw rechthoekige houten kruiskozijnen, in de verbindingsgang tussen keuken en berging een rechthoekige houten deur met zesruits glaspaneel, de berging is voorzien van een rechthoekige houten paneeldeur en twee kleine rechthoekige houten achtergevelvensters.

In het INTERIEUR zijn van belang de terrazzovloeren, vervaardigd door de firma Martini, de gestileerde houten trappenhuisbalustrade en de paneeldeuren.

Waardering

De voormalige kapelanie van de St.Lambertusparochie is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van architect Swinkels, de esthetische kwaliteit en de subtiele ornamentiek.

De kapelanie maakt deel uit van een groep functioneel met de Lambertuskerk gerelateerde gebouwen, is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de wijk en van bijzondere betekenis voor het aanzien van de wijk. De kapelanie beschikt over een hoge mate gaaf gebleven exterieur en diverse gave interieuronderdelen. Ook is het pand van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Kapelanie

Swinkels, A. ; Limburg