Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506907
Complexnummer
506895 - Schildersplein
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82739/8
Kadastrale aanduiding
Maastricht E 2619
Karel de Vogelstraat 1, 6221 XP te Maastricht
Karel de Vogelstraat 3, 6221 XP te Maastricht
Karel de Vogelstraat 5, 6221 XP te Maastricht
Karel de Vogelstraat 7, 6221 XP te Maastricht
Karel de Vogelstraat 9, 6221 XP te Maastricht

Omschrijving

Inleiding

Vijf ARBEIDERSWONINGEN onder één kap, 1920-1921. Samenstellend onderdeel van het sociale woningbouwcomplex Schildersplein e.o., gesitueerd achter de middenstandswoningen aan de Franciscus Romanusweg. Gebouwd in de trant van de Amsterdamse School naar een ontwerp van de Amsterdamse architecten Z. Gulden en J. Geldmaker, in opdracht van de socialistische Woningbouwvereniging Beter Wonen te Maastricht. De woningen werden in 1987 gerenoveerd. De sedert 1921 gerealiseerde aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving\t

Vijf zuidelijk in het woningbouwcomplex Schildersplein e.o. gesitueerde arbeiderswoningen van één bouwlaag plus zolderverdieping en vliering op een V-vormige plattegrond. Het geheel wordt gedekt door een gebroken schildkap met in 1987 vernieuwde rode Hollandse pannen. De dakkapellen op de dakschilden zijn voorzien van vernieuwde houten vensterkozijnen, al dan niet met verticale indeling, waaruit de oorspronkelijke roedeverdeling is verwijderd. Nokschoorstenen. De hoogoplopende schoorstenen op de zijdakschilden alsmede de nokornamenten zijn verwijderd. De luifelgoten op klossen zijn thans bekleed met trespa.

De panden 3-5 en 7-9 hebben onderling gespiegelde voorgevels met centraal geplaatste dubbele entreepartijen. Deze dubbele entreepartijen hadden oorspronkelijk de vorm van een portiek met twee rechthoekige houten paneeldeuren met bovenlicht, onderling gescheiden door een tussenmuur waarvoor een tweetal kolommen op een bakstenen basement. Deze kolommen droegen als het ware de betonlatei boven het hele portiek.

Thans is de dubbele entreepartij in de rooilijn geplaatst, zijn de paneeldeuren vervangen en het tussen de deuren vrijgebleven gevelvlak voorzien van een eenvoudig beschot. Aan weerszijden van deze entreepartijen een vernieuwd, verticaal ingedeeld rechthoekig houten venster, ter vervanging van de oorspronkelijke kruiskozijnen met kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

De enkelvoudige entree van pand nr. 1 was van oorsprong al in de rooilijn geplaatst en heeft een vernieuwde voordeur met bovenlicht.

Naast deze deur een vernieuwd, verticaal ingedeeld rechthoekig houten venster, ter vervanging van de oorspronkelijke kruiskozijnen met kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

De zijgevels van de hoekwoningen zijn blind. In de achtergevel is elke woning voorzien van een rechthoekige houten keukendeur met zijlicht en een dubbele houten woonkamerdeur met zijlichten. Deze deuren waren oorspronkelijk voorzien van kleine roedeverdeling in de glaspanelen.

De vijf woningen zijn opgetrokken in rood genuanceerde baksteen, gemetseld in staand verband, op een verticaal gemetselde, in hoogte variërende plint van transraamklinkers. Vensterrollagen. Hardstenen vensterdorpels.

Waardering

De arbeiderswoningen van het woningbouwcomplex Schildersplein e.o. zijn van cultuurhistorisch belang als zeer bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische c.q. een typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van de architecten Gulden en Geldmaker, door de esthetische kwaliteit van hun ontwerp en het materiaalgebruik. De woningen vormen een essentieel onderdeel van het woningbouwcomplex Schildersplein e.o., zijn vanwege de situering ten zeerste verbonden met de ontwikkeling van de stad en zijn van bijzondere betekenis voor het aanzien van de wijk. De zes arbeiderswoningen zijn in architectonisch opzicht redelijk gaaf en van groot belang voor de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. De dubbele woning is bovendien van belang vanwege de hoge mate van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid, een en ander in een regionaal perspectief en in relatie tot de relatief hoge ouderdom van het woningbouwcomplex Schildersplein e.o..

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 506895. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Arbeiderswoningen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1921
exact
verbouwing
1987
1987
exact
algehele renovatie

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Geldmaker, J. ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur
Gulden, Z. ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur
Woningvereniging Beter Wonen ; Limburg
opdrachtgever